Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

De la 20 august, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani din România vor avea o libertate suplimentară în ceea ce privește călătoriile. Aceștia vor putea călători în străinătate fără să fie însoțiți de un adult, fie acesta părinte sau reprezentant legal. Această măsură reprezintă o noutate legislativă importantă și aduce cu sine anumite cerințe pentru asigurarea călătoriilor sigure ale adolescenților.

Conform Legii 274/2023, , care modifică legislația privind libera circulație a cetățenilor români în străinătate, cetățenii români minori cu vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților sau reprezentanților legali, în anumite situații bine definite.

Aceste situații includ: vizite la rude sau pentru studii, participarea la concursuri oficiale sau urmarea unui tratament medical esențial pentru sănătatea sau viața minorului, documentat corespunzător.

Deși acest pas este unul important pentru libertatea minorilor, există anumite condiții ce trebuie respectate pentru a asigura călătoriile în siguranță. Astfel, părinții sau reprezentanții legali trebuie să furnizeze o declarație notarială prin care să-și exprime acordul cu privire la călătorie. Această declarație trebuie prezentată de către minor la ieșirea din țară și are o valabilitate de trei ani. Un aspect deosebit de important este că declarația notarială este necesară chiar și în situația în care părinții nu sunt căsătoriți.

Pentru a obține această declarație, părinții trebuie să prezinte actele lor de identitate, certificatul de naștere al minorului, precum și pașaportul sau cartea de identitate a acestuia.

Conform informațiilor disponibile pe site-ul Poliției de Frontieră, declarația de acord trebuie să conțină informații referitoare la acordul părinților, scopul deplasării (vizite, studii, concursuri oficiale sau tratament medical), precum și precizarea dacă minorul va rămâne în străinătate și, în caz afirmativ, persoana sau instituția căreia îi va fi încredințat.

În funcție de situație, declarația poate include și informații referitoare la statul sau statele de destinație, ruta călătoriei sau perioada în care se va desfășura călătoria. Conform Legii nr. 169/2016, nu mai este obligatoriu să menționezi statul sau statele de destinație în cuprinsul declarației.

Este important să subliniem faptul că, pentru călătoriile în străinătate în scopuri de participare la concursuri sau studii, minorul trebuie să prezinte la controlul de frontieră documente doveditoare eliberate de instituția organizatoare.

Acestea trebuie să ateste perioada și țara în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale, și vor fi prezentate în original și copie, copia rămânând la Punctul de Trecere a Frontierei.

În cazul călătoriilor în străinătate în scopuri medicale, minorul trebuie să dețină documente doveditoare ale situației medicale. Documentele trebuie să fie emise sau avizate de autoritățile medicale române și să ateste perioada și țara în care urmează să primească tratamentul medical. Ca și în cazul documentelor pentru concursuri sau studii, acestea vor fi prezentate în original și copie, copia rămânând la Punctul de Trecere a Frontierei.

About Author

%d blogeri au apreciat: