Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru parcarea neautorizată

Potrivit noilor reglementări, șoferii care parchează pe locurile destinate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii pot fi sancționați cu amenzi ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Aceasta este o modificare semnificativă, punând parcarea pentru femeile însărcinate pe același nivel cu locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

Prioritate și la casele de marcat

Legea 280/2023 nu se oprește aici. Aceasta prevede că viitoarele mame și părinții cu copii mici vor avea prioritate și la casele de marcat. Nerespectarea acestui drept va fi sancționată drastic, cu amenzi între 200 și 1000 de lei. Această măsură are scopul de a facilita experiența de cumpărături pentru aceste categorii vulnerabile de persoane.

Sesizarea autorităților în caz de abuz

O altă noutate importantă este că orice persoană care observă încălcarea acestor prevederi poate sesiza autoritățile. Aceasta înseamnă că femeile însărcinate și părinții cu copii mici pot conta pe sprijinul celor din jur pentru a asigura respectarea drepturilor lor.

Excepții pentru anumite categorii de angajați

Totuși, există și excepții. Angajații Ministerului Afacerilor Interne sau cei din unități medicale publice sau private sunt scutiți de la aceste sancțiuni. Bineânţeles, atâta timp cât sunt în exercitarea atribuțiilor lor de serviciu.

Amenzi pentru locurile de parcare din instituții publice și private

Legea 280/2023 nu se limitează doar la parcare pe stradă. Instituțiile publice sau private care au mai mult de 10 locuri de parcare sunt obligate să rezerve cel puțin 4% (dar nu mai puțin de 2 locuri) pentru femeile gravide și părinții cu copii mici. Aceste locuri sunt disponibile în mai multe locații, nu doar pe stradă.

Termen pentru conformare

Entitățile publice și private au obligația de a se conforma acestor prevederi în termen de șase luni, până la data de 22 aprilie 2024, și să afișeze prioritatea într-un loc vizibil după implementare.

Similarități cu legislația pentru persoanele cu dizabilități

Aceste măsuri se aliniază cu legislația existentă referitoare la locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, conform Legii 448/2006. Pentru aceștia, există și un card-legitimație care oferă parcare gratuită, iar nerespectarea locurilor de parcare destinate lor atrage amenzi între 2.000 și 10.000 de lei.

Noile reglementări au fost introduse pentru a proteja și facilita viața femeilor însărcinate și a părinților cu copii mici. Ele impun amenzi semnificative pentru cei care parchează neautorizat pe locurile destinate acestor categorii de persoane și oferă o soluție mai accesibilă și comodă pentru acești cetățeni în instituțiile publice și la casele de marcat.

About Author