Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia redeschiderii Casei Memoriale “Mihail Sadoveanu”, primarul Cătălin Coman i-a decernat titlul de “Cetățean de onoare” profesorului universitar Nicolae Maxim.

Artistul instrumentist a susținut un moment artistic între cele două lansări de carte organizate în incinta Casei Memoriale.

Nicolae Maxim s-a născut în aprilie 1937 în satul Petia, în apropiere de Fălticeni. A îndrăgit muzica, construindu-și viitorul în lumea muzicală încă de la o vârstă fragedă. A luat drumul studiilor liceale la București, iar apoi și-a pus sufletul în învățarea artei muzicale la Conservatorul bucureștean, absolvind în 1961.

În timpul anilor de școlarizare, Nicolae Maxim a studiat cu dedicație la clasa de flaut sub îndrumarea unor profesori cu renume, cum ar fi Petre Giugaru, Alexandru Nicolae și Vasile Jianu. Dorind să-și perfecționeze abilitățile, a participat la cursuri de vară desfășurate la Darmstadt, continuând să-și nutrească pasiunea pentru muzică.

În 1961, după absolvire, destinul l-a condus către Filarmonica “George Enescu”. Aici, a obținut un post de flautist în urma unui concurs, care a fost prezidat de renumitul dirijor George Georgescu. Cu timpul, datorită talentului și muncii sale asidue, a ajuns să fie recunoscut drept șef de partidă pentru flaut solo.

Nicolae Maxim a avut privilegiul de a colabora cu numeroși dirijori români și străini care au condus orchestra pe parcursul a cinci decenii. Astfel, a oferit publicului momente muzicale deosebite sub bagheta acestor mari artiști.

În plus față de activitatea sa în orchestră, Nicolae Maxim a susținut și o impresionantă activitate concertistică. A dat recitaluri și a participat la concerte de muzică de cameră ca membru al unor formații notabile precum Trio Baroc, Trio Romantica, Grupetto, Concordia, și cvintetele de suflători ale Filarmonicii “George Enescu”. De-a lungul carierei, a fost parte din ansambluri diverse, inclusiv orchestra de cameră “Virtuozii din București” și formația de muzică contemporană “Hyperion”. În anul 1988, a avut onoarea de a face parte din World Philharmonic Orchestra, care a susținut concerte remarcabile la Montreal.

Nicolae Maxim a fost o prezență constantă la festivalul “George Enescu” începând din 1961 și a avut o contribuție semnificativă în turneele Filarmonicii din Europa, Japonia, China și Canada. De asemenea, și-a adus contribuția în realizarea înregistrărilor pe CD ale operelor simfonice de Enescu și Brahms sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal pentru Arte Nova din Germania. Cu peste 40 de înregistrări la Radio România și cu o culegere de studii pentru flaut din literatura secolului XX, Nicolae Maxim și-a lăsat o amprentă importantă asupra peisajului muzical românesc.

În 2005, el a fost parte a formației camere a Filarmonicii care a prezentat un concert Enescu la Paris, în cadrul evenimentelor organizate sub egida UNESCO. De-a lungul carierei sale, a inițiat sub patronajul Filarmonicii concerte omagiale dedicate flautiștilor de legendă precum Petre Elinescu și Vasile Jianu, în timp ce a promovat și creația românească pentru flaut. Ca recunoaștere a contribuției sale remarcabile la patrimoniul cultural al țării, Nicolae Maxim deține Meritul Cultural clasa I.

About Author