Școli partenere europene colaborează pentru educație în tranziția energetică
Între 6 și 8 noiembrie 2023, Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni a găzduit evenimentul inaugural al proiectului ETA Day, un parteneriat Erasmus în acțiunea KA2, concentrat pe educația pentru dezvoltare durabilă și tranziția energetică.
Coordonat de Multivision din Germania, un ONG cu experiență în programe educaționale inovatoare, proiectul implică parteneri de prestigiu precum Akaryon, o companie germană specializată în softuri educaționale cu tematică de sustenabilitate, 50 Gymnasio Karditsas din Grecia, și gazda evenimentului, Colegiul “Vasile Lovinescu” din România.
În cadrul acestei prime întâlniri față în față, reprezentanții celor patru țări au discutat detaliile implementării proiectului, structura materialelor de elaborat, distribuirea sarcinilor și termenele-limită. Un punct important a fost implicarea activă a elevilor, profesorilor și comunităților locale în procesul de educație privind tranziția energetică.
Miercuri, 8 noiembrie, instituțiile partenere au organizat o conferință de presă pentru a prezenta în detaliu proiectul ETA DAY,
Fălticeni Online vă prezintă înregistrarea acestei conferințe de presă.
Obiectivele ambițioase ale proiectului includ implementarea educației pentru dezvoltare durabilă, oferind profesorilor un instrument inovator și interesant, sub forma unui manual complet pentru implementarea unei Zile de Acțiune pentru Tranziția Energetică în școli. De asemenea, proiectul urmărește formarea de deprinderi la elevi, acoperind domenii precum climă, energie, mobilitate, transport și IT, în vederea dezvoltării unei conștiințe civice sporite și a unei implicații profunde în transformarea societății.
Activitățile de implementare vor include elaborarea a cinci unități de învățare, precum “Să pornim la drum! – Know-how privind tranziția energetică” și “Să ne imaginăm! – Joc de rol pentru a planifica o zonă mai prietenoasă cu mediu”. Materialele rezultate vor fi testate în școli secundare din Austria, Germania, Grecia și România, iar profesorii vor beneficia de instruire atât online, în limba engleză, cât și prin sesiuni față în față.
Rezultatele proiectului vor fi consistente și accesibile, cuprinzând un pachet educațional extins, instrument digital ETA-Day pentru planificarea urbană, un site web dedicat cu acces gratuit la materialele proiectului, și sesiuni de testare pentru elevi și profesori.
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de doi ani, începând din 1 septembrie 2023 și până la 31 august 2025. Întâlnirile viitoare sunt programate în Austria în septembrie 2024 și în Germania în aprilie 2025.
ETA Day reprezintă un efort colaborativ remarcabil pentru promovarea educației în tranziția energetică și formarea unei generații conștiente și implicate în construirea unui viitor sustenabil. Toate materialele rezultate din acest proiect vor fi disponibile gratuit, contribuind astfel la o schimbare semnificativă în educația viitoarei generații.







