Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

Jandarmii suceveni au anunțat că vor fi prezenți în spațiul public cu efective sporite pentru a desfășura misiuni de asigurare și menținere a ordinii publice.

Misiunile vor fi executate atât independent, cât și în cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, o atenție deosebită urmând a se acorda activității de asigurare a măsurilor de ordine la toate lăcașurile de cult din județ, cu prilejul sărbătorii religioase Pogorârea Sfântului Duh.

Totodată, efectivele de jandarmi vor monitoriza desfășurarea în condiții de siguranță a activităților sportive și a evenimentelor care se vor desfășura în spațiul public.

Aceștia vor acționa și pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

Jandarmii montani vor executa activități de informare şi acordare de asistenţă turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate, precum și de prevenire şi combatere a faptelor care aduc atingere normelor de convieţuire socială.

Sucevenii care aleg să își petreacă timpul liber în natură trebuie să respecte prevederile privind desfășurarea activităților de picnic:

– să desfăşoare activităţi de picnic numai în zonele special amenajate şi/sau în zonele indicate pentru acest tip de activităţi;

–  să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;

–  să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;

– să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;

– să nu hrănească animalele sălbatice și să evite contactul cu acestea.

În caz de nevoie, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

În afara polițiștilor din dispozitivele de ordine și siguranță publică, pe raza județului Suceava vor fi prezenţi la datorie, zilnic, 260 de poliţişti (160 din structurile de ordine publică, 48 de poliţişti rutieri şi 52 de poliţişti din cadrul celorlalte structuri ale IPJ Suceava) fiind angrenate peste 120 de autospeciale de poliţie.

Zilnic, 48 de poliţişti rutieri vor acţiona cu autospecialele dotate cu aparate radar pe drumurile naţionale şi europene de pe raza întregului judeţ.

Tot în această perioadă, polițiștii rutieri sprijiniți de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică desfășoară o amplă acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

De asemenea, 12 de poliţişti din cadrul Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava vor organiza zilnic, patrule şi activităţi de menţinere a ordinii publice atât în trenuri, staţii CFR şi triaje, cât și în incinta şi zona Aeroportului ”Ştefan Cel Mare” Suceava în contextul sporirii numărului de curse aeriene și al afluxului de călători.

Polițiștii reamintesc că purtarea măștii de protecție în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun sau în zone aglomerate, precum și păstrarea distanțării fizice sunt în continuare obligatorii pentru a preveni îmbolnăvirea cu Covid19.

Totodată, având în vedere faptul că în aceeași perioadă pe raza municipiului Suceava sunt organizate activități cultural-artistice și religioase pentru marcarea unor evenimente sociale la care se preconizează participarea unui număr mare de persoane, polițiștii vor desfășura activități de prevenire a  tâlhăriilor și furturilor din genți, buzunare, ocazie cu care vor fi distribuite materiale preventive și vor fi purtate discuții, în special cu persoanele vulnerabile.

Astfel, pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare, poliţia recomandă cetățenilor:

Să fie atenţi la bunurile pe care le deţin asupra lor, respectiv sume de bani, telefoane mobile, documente personale, etc.

Să fie atenţi atunci când se află la cumpărături în supermarket, pieţe sau zone aglomerate;

Să fie atenţi la bunurile pe care le au asupra lor atunci când se află în mijloacele de transport în comun.

                Pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, poliţia recomandă cetățenilor:

Să nu se afişeze ostentativ cu  obiecte de valoare ( lănţişoare, brăţări, etc.)

Să evite zonele întunecate şi locurile dosnice frecventate de  persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni;

Să nu accepte  niciodată oferte de găzduire făcute de persoane necunoscute;

Să evite urcarea în lift cu persoane necunoscute.

                Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, poliţia recomandă cetățenilor:

Să nu parcheze autoturismul în zone neiluminate;

Să se asigure că autoturismul are închise toate portierele;

Să nu lase în autoturism bunuri de valoare care ar putea atrage atenţia hoţilor.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, poliţia recomandă cetățenilor:

     –  Dacă  pleacă de acasă pentru scurt timp, să nu lase uşa apartamentului neîncuiată;

     –  Să fie atenți, ca în orice împrejurare să nu piardă sau să li se fure cheia;

     – Să nu permită accesul în locuinţă a persoanelor care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale, firme, asociații, etc.

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: