Ministerul Afacerilor Interne a lansat în procedura de dezbatere publică un proiect de Ordin de Ministru privind stabilirea standardelor și tehnicilor de inspecție tehnică periodică a armelor, pe care trebuie să le respecte armurierii autorizați cu ocazia desfășurării acestei verificări.
Armele au utilizări atât militare, cât și civile, legale și responsabile, iar achiziționarea lor reprezintă o preocupare importantă pentru cetățenii români, care le folosesc în scop cultural, artistic, de agrement, sportiv, de apărare, vânătoare și / sau utilitar.
La nivelul Județului Suceava, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava avea în evidență peste 2700 de deținători legali de arme și muniții.
Conform dispozițiilor legale, Poliția Română este autoritatea competentă care exercită controlul asupra deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor, a materialelor explozive, a precursorilor de explozivi, asupra modului în care se efectuează operaţiunile cu arme, muniţii, materii explozive şi precursori de explozivi, precum şi asupra funcţionării atelierelor de reparat arme şi asupra poligoanelor de tir.
De asemenea, pe teritoriul României, inspecția tehnică periodică a armelor se efectuează de către armurieri autorizați, în vederea verificării îndeplinirii de către acestea a condițiilor tehnice de siguranță în utilizare.
Efectuarea inspecţiei tehnice periodice a armelor este necesară nu numai pentru a asigura buna funcţionare a acestora, ci şi pentru a garanta că nu vor exista accidentări/ vătămări ale deținătorilor sau ale altor persoane atunci când armele sunt utilizate în condiții de legalitate.
Astfel, în situația existenței anumitor defecțiuni la arme, utilizarea acestora poate conduce la consecințe grave atât pentru deținători, cât și pentru comunitate, motiv pentru care se impune efectuarea verificărilor specifice pentru determinarea, respectiv remedierea lor.
Proiectul de ordin propune reglementarea următoarelor aspecte:
Prezentarea condițiilor tehnice de siguranță pe care trebuie să le îndeplinească armele, astfel încât să fie declarate sigure pentru utilizare, respectiv defectele pentru care vor fi respinse cererile pentru eliberarea certificatului de inspecție tehnică întrucât armele sunt necorespunzătoare pentru desfășurarea activităților de tragere.
Inspecția tehnică periodică a armelor presupune verificarea acestora din punct de vedere al marcajelor, caracteristicilor și funcționării mecanice, care are drept scop atât garantarea bunei funcţionări în vederea reducerii riscului de accidentări/vătămări ale deținătorilor legali sau ale altor persoane, cât și a faptului că nu au făcut obiectul înlocuirii unor componente esenţiale (fără a se limita la acestea) fără drept sau al modificărilor din punct de vedere al caracteristicilor.
În cazul în care se constată, cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice, că armele verificate îndeplinesc condițiile tehnice de siguranță în utilizare, armurierii autorizați eliberează persoanei fizice sau juridice căreia îi aparțin certificatul de inspecție tehnică, iar în caz contrar, când sunt identificate anumite deficiențe, sunt respinse, sens în care nu mai pot face obiectul portului sau folosirii.
Deși legislația națională statuează că atât armele fabricate în România, cât și cele introduse pe teritoriul național pot fi comercializate sau, după caz, deținute de persoane fizice ori juridice din România numai dacă sunt certificate de către producător sau de către un organism internațional că îndeplinesc condițiile de siguranță în utilizare, în timp pot apărea defecțiuni care să conducă la funcționarea defectuoasă a armelor din cauza întreținerii necorespunzătoare și a uzurii.
Deținătorii de arme sunt obligați să efectueze demersurile necesare pentru efectuarea inspecției tehnice periodice a armelor în următoarele situații:
Titularul dreptului de deţinere a armelor poate fi autorizat să folosească într-un poligon autorizat armele deţinute, dacă acestea au inspecţia tehnică periodică efectuată în ultimii 5 ani;
La solicitarea expresă a organului de poliţie competent, cu ocazia prelungirii valabilităţii permisului de armă.