La sfârșitul săptămânii trecute, Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat conducerii Spitalului Municipal Fălticeni pregătirea secțiilor medicale Medicină internă, Cardiologie și Gastroenterologie pentru preluarea pacienților Covid-19.
În total, 95 de paturi din cele trei secții și încă două paturi din sectorul ATI ar fi trebuit să fie operaționale pentru cazurile Covid-19, începând de luni, 4 octombrie 2021.
Tot spitatul ar fi trebuit să asigure personalul medical și materialele sanitare necesare pentru tratamentul specific persoanelor infectate cu noul coronavirus.
În acest moment, în spitalul dat în funcțiune în urmă cu o lună, sunt deja 30 de paturi alocate cazurilor Covid-19, iar alte 50 de paturi sunt puse la dispoziție într-o secție exterioară.
Luni, 4 octombrie, în sectoarele Covid-19 deschise la Spitalul din Fălticeni erau internate 64 de persoane (2 cu forme ușoare, 58 cu forme medii ale bolii, 2 cu forme grave și 2 cu forme critice). Spitalul avea 18 locuri libere.
În urma solicitării unui punct de vedere referitor la situația creată de solicitarea autorității de sănătate publică, conducerea Spitalului Municipal Fălticeni ne-a comunicat că ceea ce dorește DSP Suceava nu poate fi pus în practică pentru că toate secțiile spitalului din Fălticeni au un grad ridicat de ocupare a paturilor iar transferul bolnavilor la alte spitale din județ este dificil de realizat.
“Nu ne putem asuma neglijarea pacienților internați cu afecțiuni non-covid prin externarea lor forțată la domiciliu”, ne-a declarat doctorul Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni.
Unitatea medicală se confruntă cu o lipsă acută de personal iar angajații recrutați în ultima perioadă sunt lipsiți de experiență pentru tratarea pacienților Covid-19.
“Spitalul din Falticeni a fost, încă de la debutul pandemiei, spital suport covid-19 pentru toți pacienții din județul Suceava cu boli infecțioase Non-Covid, TBC, pneumologie, și continuă să susțină eforturile pentru combaterea pandemiei”, a precizat managerul Vlad Morariu.
Un simplu calcul ne arată că sunt 145 de paturi în secțiile medicale și două paturi de terapie intensivă alocate luptei cu pandemia.
Conducerea unității medicale este de părere că decizia de a transforma cele trei secții, în secții Covid-19, ar fi trebuit să fie luată de comun acord cu Spitalul Municipal Fălticeni, iar o creștere a numărului de paturi destinate tratării pacienților cu Covid-19 poate duce la un blocaj la nivelul întregului spital dar si la o cedare în bloc a întregului personal.
