Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

La sfârșitul săptămâni, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava s-a întâlnit cu posesorii de detectoare de metale, autorizați, din județ.

Întâlnirea, cu scopul conștientizării riscurilor, prevenția și metodele legale de procedura specifică, în cazul detectării elementelor de muniție rămase în urma celor două Războaie Mondiale, a avut loc în Poligonul „Bogata”, de pe raza comunei Baia.

„Această întâlnire a strâns legături frumoase între pasiune și prevenție, au fost împărtășite experiențe proprii, idei și propuneri pentru o colaborare cât mai bună între unitatea noastră și pasionații de detecție metale”, ne-a transmis Compartimentul Informare și Relații Publice al ISU Suceava.  

După întâlnirea cu posesorii de detectoare de metale, Grupa Pirotehnică a pompierilor militari suceveni a organizat și o ședință de distrugere a muniției asanate de pe teritoriul județului Suceava, în ultima perioadă.

Pirotehniștii au fost sprijiniți de către un echipaj de jandarmi și agenți de la Poliția Rutieră și de la Poliția Baia, precum și de către lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Baia.

Elementele de muniție proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcționare, și au fost găsite în diferite zone ale județului.

Au fost distruse 875 de elemente de muniție (bombe explozive de aruncător și proiectile de artilerie, de diferite calibre; lovitură antitanc; mină antipersonal; muniție de infanterie și alte elemente de muniție).

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. 

          Astfel, sunt interzise: 

          – atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; 

          – lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; 

          – demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; 

          – joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie; 

          – ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe. 

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis: 

          – accesul persoanelor şi în special al copiilor; 

          – executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice; 

          – executarea unor lucrări funciare; 

          – circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. 

          Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate. 

          Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate. 

About Author

ByB.P.