Home Sănătate Peste 2700 de suceveni au beneficiat de serviciile de depistare activă a tuberculozei

Peste 2700 de suceveni au beneficiat de serviciile de depistare activă a tuberculozei

by A.S.
0 comment

Testarea gratuită a sănătății plămânilor asigurată de caravana de depistare activă a tuberculozei- Screening TB a debutat pe 12  iulie în județul Suceva în cel mai amplu proiect de acest fel din România, înițiat de Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

2777 de persoane din Ostra, Stulpicani, Vatra Moldoviței, Drăgoieşti, Horodniceni, Valea Moldovei, Rădăşeni, Baia, Fântânele, Vereşti, Bosanci, Dumbrăveni, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei, Zvoriştea, Zamostea, Șerbăuți, Arbore, Volovăţ, Straja, Putna au beneficiat de serviciile gratuie ale caravanei.

Caravana Screening TB a asigurat accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei. De asemenea, un program de inteligență artificială cu care e dotat cabinetul mobil ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Din cele 2777 de persoane care au beneficiat de serviciile medicale furnizate în caravana, un numar de 155 de persoane au fost identificate de softul medical cu un scor ridicat privind suspiciunea de tuberculoză. In cazul acestor beneficiari se efectuează analize suplimentare pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului aferent. Rezultatele finale fiind disponibile la 60 de zile de la ridicarea probelor pentru analize.

Datele statistice aferente anului pandemic 2020 arată o scădere falsă a incidenței anul trecut in județul Suceava, la 31 de cazuri noi la mia de locuitori, ceea ce confirmă faptul că accesul la serviciile medicale a fost mai complicat și mai deficitar în ultimul an.

Serviciile furnizate de caravana sunt complementare celor asigurate de rețeaua cabinetelor TB din întreaga tară și vizează beneficiari  din zonele unde accesul la aceste servicii medicale e întârziat de distanțele mari, de lipsa personalului medical sau de dificultățile materiale ale populației.  Experiența ne confirmă ca acești pacienți  ar fi ajuns la spital în stadii avansate ale bolii.

Asta dovedește necesitatea ridicată pentru servicii medicale mobile care asigură accesul facil pentru comunitațile rurale pe care le vizăm.

Tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite pe calea aerului, însă, depistată la timp este complet vindecabilă. Tratamentul împotriva acestei maladii este asigurat gratuit prin rețeaua Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.  

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei în județul Suceava a fost posibilă datorită autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali – și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Suceava precum  și al reprezentaților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București cu sprijinul Ministerului Sănătății și a altor 6 parteneri, organizații non-guvernamentale din domeniul Sănătății.

În judeţul Suceava, activităţile de informare şi suport în comunități pentru mobilizarea la screening sunt realizate cu sprijinul  Fundaţiei Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză  în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Beneficiarii sunt ajutați în vederea finalizării procesului de diagnosticare și acces la tratamet.

În paralel Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport  psihlogic telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare. In cazul tuberculozei tratamentul chimioterapic poate avea efecte adverse brutale care să determine pacientul să renunțe la tratament. Sprijinul acordat de ASPTMR constă în consilierea beneficiarului în așa fel încât să poată continua tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei , inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București  este în România, cea mai prestigioasă instituție medicală cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei. Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, din care face parte și activitatea de screening TB prin intermediul caravanelor mobileeste implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în calitate de Beneficiar, alături de Ministerul Sănătății și în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experiență în peste 100 de proiecte și programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanțare internă și internațională.

Federația Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experiență de peste 17 ani în implemantarea de proiecte adresate populației vulnerabile, pacienți cu HIV/SIDA și tuberculoză.

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experiență îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienții cu tuberculoză.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705