În perioada 14-18 februarie 2022 s-a desfășurat la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni mobilitatea de tip job shadowing din cadrul proiectului Erasmus+ KA122 Discover STEAM.
Porțile liceului s-au deschis pentru a întâmpina trei dintre profesoarele unei școli generale din Siauliai, Lituania, acestea onorându-ne cu o frumoasă și plăcută dorință de colaborare în vederea dezvoltării educației în spirit european.
Emoțiile au fost mari pentru dascălii colegiului, mare parte dintre ei fiind puși în situația de a ține câte o lecție deschisă în cadrul programului Erasmus +, sub atenta coordonare a directorului școlii, cel care a fost și responsabilul de proiect din România.
Din cadrul activităților de formare, elevii au descoperit că educația STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) a început să se dezvolte începând cu anul 2007, contribuind la îmbunătățirea motivației elevilor, la dezvoltarea abilităților cognitive, la rezolvarea de probleme, la stimularea gândirii critice, precum și la formarea abilităților necesare pentru obținerea și menținerea unei profesii în secolul al XXI-lea.
De ce este nevoie de educație STEAM? În primul rând, STEAM are potențialul de a îmbunătăți formarea generală a tinerilor, deoarece facilitează obținerea de rezultate în plan cognitiv, cum ar fi rezolvarea eficientă a problemelor la matematică și științe ale naturii. În al doilea rând, educația STEAM oferă oportunitatea de a îmbunătăți inovația.
Un sistem de învățământ care nu este multidisciplinar și infuzat de creativitate poate avea un impact negativ, nu doar asupra viitorului creativității tinerilor, ci și asupra capacității unei națiuni de a produce oameni de știință, ingineri și tehnologi. De asemenea, abordarea STEAM facilitează dezvoltarea unor competențe necesare tinerilor, în accord cu piața muncii.
Liceul nostru a avut de multe ori ocazia să colaboreze cu alte instituții școlare în cadrul unor proiecte locale, județene și mai ales internaționale. Timp de o săptămână, prin acest schimb de bune practici, la școala noastră provocările au fost semnificative și tentante, mai ales pentru elevi. Un moment inedit, plin de emoție, a fost și vernisajul expoziției de artă intitulată Evolutions and satisfactions, fiindcă la această activitate au fost prezenți și invitați de seamă precum Gabrel Baban, Radu Bercea sau Constantin Bulboacă.
Engleza a reprezentat un mobil elementar al comunicării, motiv pentru care toate cursurile au depășit într-o oarecare măsură limitele cotidianului. Colaborarea extraordinară dintre profesori și elevi a întărit dorința de a realiza unele dintre cele mai interesante activități, în cadrul unor lecții de istorie, fizică, literatură, artă, chimie, biologie, logică, geografie sau informatică, rezultând un proces didactic cu totul deosebit care confirmă valoarea și calitatea profesorilor noștri.
Un moment important al programului a fost și vizita efectuată de profesoarele din Lituania la Clubul Copiilor din Fălticeni, unde, sub îndrumarea directorului Marcel Porof s-au realizat lecții deschise la aproape toate cercurile, impresia generală fiind aceea de excelență în realizarea actului didactic, fapt ce reliefează și foarte buna colaborare dintre cele două instituții.
La încheierea programului s-a desfășurat ceremonia de decernare a certificatelor de participare, moment care a reliefat aprecierile reciproce ale reprezentanților celor două școli care au realizat colaborarea. Din luările de cuvânt a reieșit faptul că această săptămână a fost o șansă rară pentru oaspeții noștri de a cunoaște și de a se bucura de o experiență remarcabilă, după o perioadă în care pandemia ne-a impus atâtea restricții în privința proiectelor formale și non-formale.
Fiind un prim pas spre normalitate, suntem onorați ca elevi să reluăm aceste inițiative de cooperare europeană și să aspirăm la alte oportunități asemănătoare.
Lupeș Andreea, clasa a XI-a C
Prof.dr. Corbu Luminița