Home ACTUALITATE A fost operaționalizată o tabără mobilă în orașul Siret. Situaţia refugiaţilor care au intrat în judeţul Suceava

A fost operaționalizată o tabără mobilă în orașul Siret. Situaţia refugiaţilor care au intrat în judeţul Suceava

by Fălticeni Online
0 comment

Pentru furnizarea răspunsului eficient în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, a fost operaționalizată astăzi o tabără mobilă în orașul Siret din județul Suceava.
Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.

GALERIE FOTO – ISU SUCEAVA

Totodată, la nivelul județului Suceava, în Vama Siret, cu sprijinul salvatorilor și a voluntarilor SMURD suceveni, a fost ridicat un cort încălzit care să deservească aceste persoane, prin oferirea de apă și alimente puse la dispoziție de reprezentanții societății civile. De asemenea, au fost operaționalizate și alte corturi de așteptare, de unde cetățenii vor fi preluați și transportați la destinații, în mod organizat. Nu în ultimul rând, la nivelul zonei de frontieră, a fost operaționalizat un Punct de Comandă Mobil.

De asemenea, în scopul optimizării acțiunii de sprijin derulate în județul Suceava, IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate și să acopere nevoile existente la momentul respectiv.

Astăzi, în judetul Botoșani, două corturi aparținând inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au fost montate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Acestea vor fi folosite, la nevoie, de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii, sosiți din Ucraina, cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune, iar persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de suport, primesc cazare și hrană.

În prezent, este în curs de operaționalizare o altă tabară mobilă în Sighetul Marmației, din județul Maramureș, în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin în zona respectivă.

În continuare, echipajele IGSU vor asigura suportul necesar autorităților locale implicate în gestionarea acestei situații, prin punerea la dispoziție a rezervei de personal și a mijloacelor tehnice necesare, conform competențelor.

Asigurăm populația că pompierii salvatori sunt și rămân la datorie și vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate.

***

Duminică dimineață, Tabăra Mobilă din orașul Siret a început să găzduiască cetățeni sosiți din Ucraina. Aceștia vor rămăne cazați aici temporar, până la identificarea altor spații de cazare.

Primele 41 de persoane au fost aduse cu microbuzele pompierilor militari, din zona vamei, la Stadionul “9 mai” din orașul Siret.

Tabără mobilă poate asigura condiții de cazare și hrănire pentru 201 persoane, fiecare complet fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit și europubele, precum și o bucătărie rulantă.

***

La ora 15:30, în tabăra mobila de pe stadionul din orașul Siret, erau cazate peste 120 de persoane, venite din Ucraina. Acestea sunt cazate temporar, până ce vor fi transportate către alte locații.

În sprijinul persoanelor, ISU Suceava a adus în zona de cazare și în cea a Vamei Siret o echipă de psihologi. Este vorba despre psihologul pompierilor militari, Maior Constantin Rusu, împreună cu o parte din psihologii voluntari ai ISU Suceava. Printre aceștia sunt și vorbitori de limbi străine, inclusiv ucraineană.

Psihologii sunt însoțiți și de preotul militar, Locotenent-colonel Ovidiu Iacob, care asigură și asistența religioasă pentru cetățenii care vin din Ucraina.

ISU Suceava a creat o rețea de psihologi voluntari, încă din anul 2021, pentru a acorda asistență psihologică în mod gratuit victimelor dezastrelor (inundații, cutremure etc). Pe aceste liste figurează 23 de psihologi cu drept de liberă practică.

***

  • În ultimele 24 de ore, au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret un număr de circa 4800 cetățeni ucraineni;
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență a operaționalizat complet Tabăra mobilă pentru refugiați, în cursul dimineții au fost primiți primii cetățeni ucraineni care au solicitat sprijin;
  • În vederea transferului cetățenilor ucraineni către locurile de cazare pentru perioadă mai îndelungată sau către Aeroportul și Gara Suceava, ISU Suceava, cu sprijinul altor inspectorate din țară, asigură în zona PTF Siret 16 autospeciale de transport (microbuze);
  • Cele 3 echipaje SMURD au acordat în ultimele 24 de ore asistență medicală pentru 6 persoane;
  • ISU Suceava a fost contactat în ultimele 24 de ore, la numărul de telefon 0758232029, de peste 200 de cetățeni, fundații și organizații care au exprimat dorința de a dona produse pentru ajutorarea refugiaților. Până la acest moment, au fost luate în custodie și redistribuite funcție de nevoi cantitați semnificative de produse alimentare, de bunuri de larg consum sau de igienă personală.
  • Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a notificat Instituția Prefectului – județul Suceava cu privire la faptul că este în măsură să asigure un număr de circa 2100 locuri de cazare pentru cetățenii ucraineni, la mănăstiri și case parohiale, precum și a 600 de locuri la București.

Comunicat de presă

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705