Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Pompierii militari suceveni împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au avut în cursul zilei de luni, 21 martie 2022, mai multe solicitări privind incendiile de vegetație de pe raza județului Suceava, cinci dintre acesta în zona Fălticeni (Hârtop, Horodniceni, Fântâna Mare, Valea Bourei, Hreațca, Trei Movile, Șcheia, Zvoriștea, Șcheia, Salcea, Voitinel, Valea Moldovei, Arbore).

Suprafața totală afectată de incendii a fost de circa 50 de hectare. A existat pericolul propagării focului la locuințe, anexe gospodărești și livezi.

În satul Hreațca, pompierii militari ai Detașamentului Fălticeni au intervenit cu două autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată care s-a propagat la vecinătăţi, afectând circa 400 de copaci și aproximativ patru metri liniari de gard.

Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces, nu exista surse de alimentare cu apă în zonă sau suprafața care arde este foarte mare.

“Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor”, ne-au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bucovina” Suceava.

Pompierii suceveni au revenit cu recomandări pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:

                – nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

                – nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

                – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

                – interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

                – arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;

                – asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

                – educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

About Author

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura