Home ACTUALITATERegional Transport suspect de material lemnos depistat în Boroaia. Pentru o cantitate mare de lemn nu existau acte legale de proveniență. Polițiștii au confiscat camionul folosit la transport

Transport suspect de material lemnos depistat în Boroaia. Pentru o cantitate mare de lemn nu existau acte legale de proveniență. Polițiștii au confiscat camionul folosit la transport

by Fălticeni Online
0 comment

În seara zilei de vineri, 18 martie, ora 22:04, o patrulă a Secției de Poliție Rurală 1 Vadu Moldovei,  în timp ce se deplasa pe direcția Paxia – Boroaia cu autospeciala de poliție, pe raza localității Boroaia, DN 15C, a interceptat o coloană de autovehicule încărcate cu material lemnos ce veneau din direcția Târgu Neamț către Fălticeni.

Folosind semnalele acustice și luminoase, polițiștii au procedat la oprirea primului mijloc de transport identificat în trafic.

 Șoferul a prezentat de pe terminalul mobil avizul pentru încărcătură. În continuare s-a verificat în aplicația sumal.control legalitatea transportului, rezultând faptul că pentru ansamblul rutier depistat era emis avizul pentru un volum de 38,2457 metri cubi lemn rotund rășinoase specia molid.

În urma examinării încărcăturii, s-a observat faptul că aproape întreaga încărcătură de materialul lemnos este de specia brad și nu specia molid, așa cum prevedea avizul de însoțire.

Folosind aplicația sumal.control s-a verificat actul de punere în valoare ce a stat la baza emiterii avizului și a rezultat faptul că în actul de proveniență nu există specia brad, rezultând suspiciunea că transportul este ilegal.

 În continuare ansamblul rutier a fost condus și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

 Ulterior, luni 21 martie, cu sprijinul specialiștilor Gărzii Forestiere Suceava, s-a procedat la inventarierea materialului lemnos. S-a constatat faptul că în mijlocul de transport se află un volum total de 39,47 metricubi material lemnos rășinoase, pe specii după cum urmează: 32,65 metri cubi lemn rotund lucru specia brad și 6,82 metri cubi lemn rotund lucru specia molid.

Din totalul  volumul identificat de 39,47 metri cubi, doar volumul de 6,82 metri cubi lemn rotund specia molid avea proveniență legală dată de aviz, rezultând astfel că diferența identificată de 32,65 metricubi lemn rotund specia brad era fără proveniență legală.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu, cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prevăzută de Codul Silvic și infracțiunea de ”fals informatic” prevăzută de Codul penal; 

            Volumul de material lemnos de 32,65 metri cubi lemn rotund specia brad, cu o valoare de 19.067 lei, fără proveniență legală, a fost reținut și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

            Ansamblul rutier, în valoare de 70.000 euro a fost indisponibilizat și sigilat în spațiul special amenajat al IPJ Suceava.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705