Home Local Comunitatea catolică din zona Fălticeni celebrează Paștele!

Comunitatea catolică din zona Fălticeni celebrează Paștele!

by A.S.
0 comment
paștele catolic fălticeni

Biserica Romano-Catolică a celebrat, în perioada 14-16 aprilie 2022, cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Sfintelor Paşti.

Aceste zile au o importanţă deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului.

Paștele catolic este celebrat în prima duminică după prima lună plină, respectiv ziua de 17 aprilie, în acest an.

Este sărbătoare pentru peste un milion și jumătate de români. În întreaga lume, este sărbătoare pentru mai mult de un miliard de oameni. În Europa catolicii reprezintă 40% din populație.

Este prima sărbătoare pascală care se desfășoară fără restricții.

În zona Fălticeni sunt circa 200 de credincioși care sărbătoresc Paștele catolic, în comunităţile romano-catolice din Fălticeni, Cornu Luncii şi Dumbrava.

În Sâmbăta Sfântă, Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nicio celebrare. Credincioșii sunt invitaţi să mediteze pătimirea şi moartea lui Cristos.

Mulți dintre credincioșii din zona Fălticeni au luat parte, în Noaptea Sfântă,  la celebrarea privegherii pascale, în Biserica “Sfântul Anton de Padova” din municipiul Fălticeni.

Noaptea Sfântă este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă.

Potrivit tradiției, preotul Ion Păcurici a sfințit focul și a aprins lumânarea pascală în afara bisericii, împărțind credincioșilor lumină nouă, binecuvântată.

Slujba a continuat apoi în biserică, cu preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor.

La finalul Sfintei Liturghii credincioșii au plecat acasă cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705