9/22 septembrie 1917
Astăzi, între orele 11 și 12 s’a făcut înmormântarea în cimitirul dela biserica din Tâmpești, de lângă Fălticeni, a celor doi aviatori ruși: locotenentul observator Strugalschi și sublocotenentul pilot Niedzwiedschi, cari au murit printr’un accident lângă Gura-Humorului.
Acest accident a provenit din cauză că la scoborâre au oprit prea târziu motorul și aeroplanul a căzut prea repede înfundând-să în pământ și omorând pe loc pe observator, iar pilotului îi s’au sdrobit amândouă picioarele până în sus de genunchi , din care pricină a murit în mari dureri după câteva ceasuri. În tot timpul înmormântării, care s’a făcut cu toate onorurile militare cuvenite acestor eroi un aeroplan sbura pe deasupra regiunii, făcând tot felul de virajuri.
1/14 noiembrie 1917
Astăzi s’au deschis școalele din Fălticeni: gimnaziul, școalele primare și școala profesională. Același lucru s’a făcut ân întreaga Moldovă. Cu mare bucurie înregistrăm și faptul că tot astăzi s’au deschis și în Basarabia 400 de școale pentru copiii fraților noștri de peste Prut, cari vor găsi pentru întâia dată farmecul literelor latine și mijlocul de ași exprima, prin aceste semen cunoscute de toți Românii, sentimentele ce ne însuflețesc pe toți deopotrivă. Prin urmare trebuie să considerăm această zi ca o sărbătoare mare pentru cultura românească.
22 noiembrie / 5 decembrie 1917
Astăzi, împreună cu medical orașului Dr. Florantin Amedeu, în urma invitațiunii și în prezența procurorului de pe lângă Tribunalul local, am făcut autopsia cadavrelor lui Șloim Strominger și a soției sale Babla, locuitori în Fălticeni, în Strada Mare, aproape de Cazarma Regimentul 56 Infanterie, omorâți de niște soldați ruși pentru jefuire. Bărbatul a fost înjunghiar în mai multe locuri cu un instrument ascuțit iar femeia a fos înăbușită (sufocată) cu perinile. Rușii au comis mai multe omoruri de acestea, ca niște buni aliați!
Pagini din jurnalul Dr. Vasile Bianu, chirurg șef al Spitalului Militar din Fălticeni, iunie 1917 – mai 1918
(Însemnări din Răsboiul României Mari – lucrarare publicată în 1926)
Rubrică realizată de Alex Săvescu