Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

Pe data de 15 mai 1871 se stingea din viață, la Fălticeni, profesorul Vasile Balomir, primul director al Gimnaziului “Alecu Donici”.

În vederea deschiderii cursurilor Gimnaziului din Fălticeni, în toamna anului 1870, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice (ministru fiind junimistul P.P. Carp) aprobă numirea ca profesor titular de matematică și științele naturii și, în același timp, ca director, a lui Vasile Balomir, transferat de la Gimnaziul “Ștefan cel Mare” din Iași.

Tânărul profesor era, se spune, fălticenean de origine (în 1864 un Constantin Balomir este înregistrat ca avocat la Tribunalul din Fălticeni).

Din păcate, în mai 1871, Vasile Balomir cerea înlocuirea din direcțiune pe motiv de sănătate; nu peste mult timp se va sfârși din viață.

Sursa: Eugen Dimitriu, “Dicționar al personalităților fălticenene” / Cătălin Ciolca, lucrarea ,”Cartea Fălticenilor de la A la Z”

Sursa foto: Eugen Dimitriu, “Un album al viselor frumoase”

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: