Monumentul “Grănicer la veghe”, opera sculptorului Theodor Burcă, dezvelit în anul 1922, evocă lupta ostaşilor Regimentului 2 Grăniceri la Spătărești, 14-15 / 27-28 ianuarie 1918 (stil nou / stil vechi).
500 de ostași din Regimentul 2 Grăniceri tau ținut piept celor aproape 10.000 de soldați ai Corpului 2 de Armată rus.
Monumentul a fost amplasat inițial în zona centrală, unde începea Strada Mare.
În 1968 a fost mutat în cartierul Maior Ioan, iar din anul 1987 se află pe actualul amplasament, la intrarea pe bulevardul 2 Grăniceri.
Iniţiativa ridicării unui monument închinat jertfei grănicerilor pentru salvarea oraşului Fălticeni de la distrugere aparţine primarului de atunci, Octav Lovinescu. Ideea a dăinuit şi a fost preluată mai târziu de primarul Vasile Ciurea şi de prefectul judeţului Suceava, Ioan Mazere.
În același asentiment era și un comitet format din personalităţi locale: comandantul garnizoanei, administratorul financiar – Petru Ioanescu, poliţistul oraşului, George G. Ghiţescu, generalul Neculcea C., locotenent-colonelul N. Gârlea, Octav Lovinescu, Ioan Tatos, profesorul Virgil Tempeanu, Gh. Papadopol, Ioan Giosanu, I. Dragoslav, Neculai Tolea, Adolf Bayer, Dimitrie Secară, Alexandru Cantacuzino – Paşcanu, N. Vaiselberg – doctor, Gh. Vârnav, Serafim Ionescu, Ioan Blându, Davidel Tatos şi Gheorghe Fira – învăţător din Hârtop, iar din 1929 profesor de muzică la liceu, şi avându-l ca membru activ pe locotenent-colonelul Becheanu Gheorghe, comandantul Regimentului 16 Dorobanţi din Fălticeni.
Ridicarea Monumentului Eroilor Regimentului 2 Grăniceri, dar și bustului Maiorului Ioan (comemorat la data de 6 septembrie) a fost posibilă prin subscripție publică și s-a ridicat în final la suma de 168.444,65 lei, potrivit documentelor oficiale existente în arhivele statului.
Dezvelirea Monumentului Eroilor Regimentului 2 Grăniceri și a bustului Maiorului Ioan a avut loc în data de 24 septembrie 1922. Evenimentul a fost sărbătorit cu fast la acea dată.

Filiala Judeţeană Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni, organizează, în perioada 22-24 septembrie 2022, o serie de manifestări dedicate omagierii a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri.
Joi, 22 septembrie, ora 13.00, la sediul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni va fi organizat Simpozionul “Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești”. În cadrul evenimentului va fi prezentat filmul documentar “Eroul necunoscut”.
În cursul zilei de vineri, 23 septembrie, Asociaţia Cultul Eroilor va decora veternaii de război, la domiciliul acestora.
Un evenimet public va avea loc sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11.00, la statuia “Grănicerul” de pe bulevardul 2 Grăniceri.
Evenimentul presupune organizarea unui ceremonial militar și religios şi depuneri de jerbe de flori din partea instituțiilor și asociațiilor participante.
Subunități de elevi de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni și Colegiul Militar Național “Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, vor defila pe muzica fanfarei militare a Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt” Iași.
În timpul desfăşurării ceremonialului, zona va fi survolată de aeronave ale Forțelor Aeriene Române, din cadrul Bazei 95 Aeriene “Alexandru Șerbănescu” Bacău. Manifestările se vor încheia cu un program artistic prezentat de Grupul “Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni.
