Pe fondul crizei energetice, preţul lemnului de foc şi al produselor derivate pentru încălzire a înregistrat anul acesta creșteri succesive.
În acest context, Guvernul României intenţionează să plafoneze, până la sfârşitul lunii martie (2023) preţul lemnului destinat încălzirii locuinţelor.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă a fost deja lansat în dezbatere publică, documentul fiind disponibil pe siteul Ministerului Mediului.
Potrivit acestui document, în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn.
În mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.
„RNP-ROMSILVA, întreprindere care deține poziție dominantă pe piața primară a lemnului și pe piața lemnului de foc, cu o cotă de piață de circa 50%, a comercializat masă lemnoasă din producția anului 2022 cu prețuri cuprinse între 178,07 lei/mc și 529,96 lei/mc, în funcție de condițiile de livrare, specie și calitate. În această situație prețul de 500 lei/mc, respectiv 300 lei/metru ster la lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, este unul de echilibru între cerere și ofertă la nivelul lunii august 2022”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.
Plafonările propuse:
Plafonarea prețurilor finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.
Plafonarea prețurilor finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn maxim – 2000 lei/tonă cu TVA inclus.
Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unitățile de cult.