Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport. Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică. Acesta sprijină prioritățile și activitățile definite în contextul Spațiului european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda pentru competențe în Europa. În același timp, programul sprijină Pilonul european al drepturilor sociale, pune în aplicare Strategia UE pentru tineret 2019-2027 și dezvoltă dimensiunea europeană în domeniul sportului.
Programele educaționale Erasmus+ au devenit o componentă importantă a educației și formării profesionale în Uniunea Europeană, oferind variate oportunități de mobilitate și cooperare, pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, dar și personale. După cum îi spune și deviza, Erasmus+ schimbă vieți și deschide minți, pentru cei interesați de învățarea pe tot parcursul vieții.
Anul 2022 reprezintă un punct de cotitură important pentru cei captivați de lumea proiectelor europene de învățare și formare: se împlinesc 35 de ani de Erasmus+ în Europa, 25 de ani de Erasmus+ în România, dar este și Anul european al tineretului.
În fiecare toamnă, zilele Erasmus+ (Erasmus Days) dau loc la o suită de evenimente de amplu interes pe tot cuprinsul Uniunii europene, care apar marcate pe harta evenimentelor de învățare și schimb de bune practici. În anul curent, aceste evenimente au avut loc între 14-16.10.2022.
Un astfel de eveniment, petrecut sub auspiciile zilelor Erasmus+, a fost și Conferința cu participare internațională Experiențele Erasmus+ formează, inspiră, transformă (Erasmus+ Experiences Train, Inspire, Transform), organizată la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Suceava, în data de 14.10.2022.
Obiectivul principal al evenimentului a fost de informare a potențialilor beneficiari despre programul Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, precum și programele eTwinning, Salto Youth, Scientix. Evenimentul a fost sprijinit de prietenii inimoși de la Rotary Club Fălticeni.
Conferința a fost deschisă de Directorul Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, prof. dr. Palaghia Radion, care a relatat experiența extinsă a instituției în implementarea de proiecte europene, a decris proiectele aflate în prezent în derulare în instutuție, cât și faptul că organizația se află la al cincilea titlu de ”Școală europeană”, titlu decernat de Ministerul Educației pentru multitudinea de ramuri de finanțare europeană accesate.
Au fost prezenți atât Primarul Municipiului Fălticeni, prof. Cătălin Coman, cât și reprezentantul Inspectoratului Județean Suceava, Inspector General Adjunct, prof. Gabriel Matei, care au subliniat importanța derulării proiectelor cu fonduri europene, printre care și Erasmus+, în dezvoltarea comunității locale, dar și a comunității lărgite de învățare.
Au participat, de asemenea, reprezentanți ai Agenției Naționale de Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), instituție care supervizează la nivel național gestionarea proiectelor educaționale europene, formatori din rețeaua națională a AN, Ambasadori de învățare Erasmus.
Exemple din activitatea proprie de derulare de proiecte europene au adus participanții din Europa (Lituania, Macedonia de Nord și Polonia), dar și din țară (școli din Satu Mare, Cugir, Alba, Iași), județ (Asociația Institutul Bucovina, Asociația ASSED, Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, Școala 10 Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Liceul Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca) și municipiu (Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni și instituția gazdă, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni).
Discursurile celor prezenți la această acțiune au vizat atât informarea cu referire a ceea ce înseamnă programul Erasmus+ și ce oportunități oferă acesta, cât și diseminarea exemplelor de bună practică în domeniu, care nu sunt deloc puține.
În încheiere, am realizat încă o dată, cu toții, că lumea proiectelor europene, mai cu seamă lumea Erasmus+. este un loc plin de prieteni pe care încă nu i-am cunoscut și de oportunități infinite care abia așteaptă să fie decoperite și explorate!
Organizator,
prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, Ambasador Erasmus+





