Home Educație Debut al unui nou tip de proiect european la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni

Debut al unui nou tip de proiect european la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni

by A.S.
0 comment

Începând cu 1 aprilie 2022, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni este partener într-un nou proiect Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate de mică anvergură în domeniul Formare profesională-VET.

Proiectul se numește CHEF (Cooking witH wastE Food) – CHEF-Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale și va fi implementat timp de 19 luni, din aprilie 2022 până în noiembrie 2023. Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia, iar parteneri sunt liceul I P S E O A «Duca di Buonvicino», de asemenea din Napoli, Italia și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni.

Parteneriatul își propune să promoveze mediul înconjurător și să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanți a competențelor ecologice și a celor de gătit fără risipă.

Forța motrice a proiectului este formarea de specialiști VET  care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari care gătesc ecologic și care vor putea transfera abilitățile, tehnicile și competențele lor profesionale și altor beneficiari.

Derularea proiectului oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnațional de creștere a cunoștințelor, abilităților și competențelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentația durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecţionare şi de pregătire calificată. capabilă să deschidă noi oportunităţi de carieră.

Între 19-20 octombrie 2022, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni a găzduit a doua întâlnire transnațională a proiectului. Agenda de lucru a cuprins analiza stadiului actual de dezvoltare a proiectului și felul în care obiectivele proiectului se regăsesc în activitățile în curs de implementare din cadrul acestuia.

La întâlnire au participat trei reprezentanți ai organizației coordonatoare a proiectului, Soluzioni SRL din Napoli, Italia, doi profesori din organizația parteneră în proiect, liceul cu profil gastronomic I.P.S.E.O.A. ”Duca di Buonvicino” din Napoli, Italia, precum și echipa de gestiune a proiectului din instituția noastră.

Rezultatele proiectului constau în 3 cursuri de formare cu un total de peste 120 de ore în domeniul culinar ecologic, 20 de profesori VET și 50 de elevi VET de la profilul gastronomie care vor dobândi competențe ecologice și inovatoare și un Ghid de introducere în alimentația sănătoasă în limbile română, italiană și engleză.

Proiectul va promova și sprijini dezvoltarea la cele două grupuri țintă identificate (profesori și elevi VET) de competențe și aptitudini culinare legate de capacitatea de a economisi energie, a reduce risipa de materii prime și a folosi produse organice, cu eticheta de calitate,  care nu necesită transport de la materia primă până la obținerea produsului finit sau produse locale.

Acest demers face parte din prioritatea orizontală „Mediu și schimbări climatice”, își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de schimbările ce intervin asupra mediului înconjurător și al climei, precum și dezvoltarea competențelor ecologice. Răspunde, de asemenea, priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde.

Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni debutează prin acest proiect în sectorul de activitate al parteneriatelor strategice din domeniul VET.

Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiect

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705