Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

Între 21 și 25 noiembrie 2022 a avut loc ultima mobilitate transnațională a elevilor și profesorilor din cadrul proiectului Erasmus+ URBES, promovat de către universitatea UNIPEGASO din Napoli, cu participarea unor licee și instituții din Italia, Grecia și Turcia.

Colegiul ”Vasile Lovinescu” a participat cu cinci elevi din clasele a XI-a și a XII-a, însoțiți de profesori din echipa de proiect și din conducerea școlii. Aceștia, la fel ca și colegii lor din toate cele patru țări participante la proiect,  au prezentat rezultatele finale ale proiectului, atât în fața colegilor și profesorilor din aceste țări, cât și în fața unui numeros public, atât la sediul școlii gazdă – ”Liceo Artistico Sabatini-Mena” din Salerno, cât și în sala de festivități a primăriei din Salerno, cu participarea reprezentanților presei și a autorităților locale și regionale.

Proiectul a avut ca scop, printre altele, alcătuirea, de către elevi, a câte unui plan de amenajare urbană, pentru o zonă sau o clădire din orașul propriu, realizate după o metodologie pusă la punct prin acest proiect. Elevii români au ales să propună soluții de îmbunătățire a aspectului zonei unde se află autogările, bazarul, Școala Gimnazială ”Ioan Ciurea”, fabrica de lapte, Penny Market, etc. (una din zonele orașului care necesită mai multe lucrări de reamenajare/remodelare urbană).

Întâlnirea, care a cuprins și un eveniment multiplicator (o acțiune de diseminare a rezultatelor proiectului) s-a desfășurat în Salerno, Italia, organizată de ”Liceo Artistico Sabatini-Mena” și de UNIPEGASO (coordonatorul acestui proiect) și ”Biennale delle Arti e delle Scienze del Mediterraneo”, a treia organizație parteneră din Italia.

Au fost analizate și discutate proiectele finale realizate de elevi, șansele și posibilele demersuri pentru transpunerea în realitate a acestora, ecourile în cadrul instituției și al comunității, direcții și metode de acțiune pentru implicarea tinerilor în viața comunităților din care fac parte, comparații între sistemele educaționale din Italia, Grecia, Turcia și România, metode și oportunități de implicare a tinerilor în activități civice, de responsabilizare față de viitorul comunităților din care fac parte. 

Elevii au avut ocazia să-și prezinte rezumatul activităților desfășurate, care au inclus: istoricul orașului și al zonei, o analiză SWOT asupra stadiului dezvoltării urbane, un sondaj de opinie realizat de elevi, cu subiecți din rândul colegilor, al profesorilor, al localnicilor, oamenilor de afaceri, reprezentanților autorităților, brainstorming asupra posibilităților de îmbunătățire a situației locuirii în zonă, valorificarea unor direcții de dezvoltare/regenerare urbană și, ca o concluzie, propria viziune asupra zonei alese pentru studiu.

 În cazul elevilor din Fălticeni, autogările orașului reprezintă locul de tranzit spre/dinspre școală pentru numeroșii elevi navetiști, care locuiesc în zona orașului Fălticeni și studiază la unul din liceele din oraș. Aceștia și-ar dori, pentru orașul lor, condiții mai bune pentru navetă, autogări moderne, rezolvarea problemei traficului greu care tranzitează orașul și provoacă aglomerație la orele de vârf, înfrumusețarea unor zone urbane, mai multe treceri de pietoni, spații verzi și o implicare civică sporită a tinerilor.

Elevii au avut ocazia să admire lucrările partenerilor și să asculte prezentările acestora, să participe la activități interactive, să viziteze școala, orașul și împrejurimile, să cunoască îndeaproape sistemul educațional din Italia și din celelalte două țări partenere – Grecia și Turcia.  Au fost organizate vizite culturale la Napoli, Nola și Pompei, au fost admirate monumentele istorice și arhitecturale ale orașului Salerno, iar elevii au putut să vadă cum trăiesc colegii lor și familiile acestora.

„A fost o excelentă ocazie pentru a ne reîntâlni cu o parte dintre elevii care au participat la întâlnirile precedente – unii dintre ei ne-au vizitat, în octombrie, la Fălticeni, și am constatat, încă odată, câte lucruri avem în comun cu acești tineri de vârsta noastră. A fost, de asemenea, un prilej de a afla mai multe despre istoria și tradițiile Italiei, dar și ale celorlalte două țări partenere – Turcia și Grecia. Voi căuta să profit și pe mai departe, în facultate și în afara ei, de oportunitățile oferite prin programul Erasmus” – a mărturisit o elevă, participantă la activitățile proiectului, pe toată durata acestuia.

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: