Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

În cursul acestei zilei de miercuri, 18 ianuarie, polițișii au reținut un tânăr în vârstă de aproape 18 ani, domiciliat în satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței, care a ucis prin cruzimi și a rănit două exemplare canine în cursul anului precedent.

Pe data de 11 februarie 2022, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Biroul Pentru Protecția Animalelor au fost sesizati prin plângere de către reprezentanta unei asociații pentru protecția animalelor despre faptul că respectivul tânăr a ucis prin cruzimi  un exemplar canin, faptă săvârșită în spatele locuinței cumnatului său, pe raza comunei Horodniceni.

Cu ocazia cercetării locului faptei, respectiv la o locuință din localitatea Horodniceni, a fost identificat un alt câine din rasă comună, ce prezinta mai multe leziuni în zona gâtului și a pieptului, motiv pentru care organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul I.P.J. Suceava–Biroul Pentru Protecția Animalelor au dispus plasarea animalului în adăpost.

În cauză a fost întocmit dosar penal efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept” și „rănirea sau schingiuirea animalelor”.

Minorul a fost expertizat psihiatric, constatându-se că a săvârșit faptele cu discernământ. Inculpatul a fost introdus în C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Suceava.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor continuă cercetările față de inculpat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecatoria Fălticeni, urmând ca după definitivarea acestora sa fie dispusă soluție procedurală corespunzătoare.

Este a doua măsură de acest fel luată de poliţiştii suceveni, de la începutul acestui an. Pe data de 6 ianuarie, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Suceava au dispus măsura reținerii față de un tânăr de 21 ani pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință”.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor relele tartamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;

b) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenție a animalelor.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: