Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările meteorologice 𝗖𝗢𝗗 𝗣𝗢𝗥𝗧𝗢𝗖𝗔𝗟𝗜𝗨 şi COD GALBEN. Acestea vor fi valabile, inclusiv pentru judeţul Suceava, până în dimineaţa zilei de miercuri, 22 februarie.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 19 februarie, ora 11 – 22 februarie, ora 08
La munte, la altitudini mai mari de 1500 m vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 70…100 km/h.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 19 februarie, ora 11 – 22 februarie, ora 02
La altitudini de peste 1700 m vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…130 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate redusă semnificativ. Vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și prin acumulare cantitățile vor depăși 20…25 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.
Vântul a creat probleme în judeţul Suceava
Pe fondul vantului puternic, care s-a manifestat în noaptea de 20-21 februarie, în zona de munte a judeţului Suceava, au fost semnalate pe numarul unic de urgentă 112 mai multe căderi de arbori pe carosabil.
La ora 22:43 s-a înregistrat primul apel pe 112, care anunţa blocarea traficului în Pasul Palma, din cauza unui arbore căzut pe partea carosabilă. La faţa locului a intervenit un echipaj al Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi, care a tăiat şi degajat copacul, eliberând traficul rutier (ora 23:40).
La ora 22:45, Dispeceratul pompierilor militari a fost anunţat despre tamponarea a două autoturisme, eveniment asociat cu căderea unui arbore pe carosabil, pe raza comunei Cîrlibaba. Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei a intervenit şi a degajat arborele, iar misiunea la faţa locului s-a finalizat la ora 0:00.
Tot la ora 22:45, pompierii militari ai Punctului de Lucru Crucea au degajat un alt arbore căzut, care bloca partea carosabilă, pe raza localităţii Crucea. Misiunea s-a finalizat la ora 23:15.
RECOMANDĂRI
❗Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
❗Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
❗Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
❗Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
❗Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.