Pe data de 13 mai 2023, Colegiul Economic Administrativ Iași a găzduit cea de-a IX-a ediție a Târgului Regional al Firmelor de exercițiu “Pași spre succes” la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.
Evenimentul a fost desfășurat atât cu participare directă, având 26 de firme de exercițiu înscrise, cât și cu participare indirectă, unde s-au înscris 127 de firme.
Colegiul “Vasile Lovinescu” a concurat în cadrul participării directe cu două firme: F.E.ART PEISAJ S.R.L. și F.E. ECO-MURE S.R.L., ambele coordonate de profesoara Florența Bocanci. La participarea indirectă, colegiul a avut trei firme: F.E. MARKETING EXPERT S.R.L., coordonată de profesoara Amalia-Luciana Stafie, și cele două menționate anterior.
Secțiunile concursului au inclus standuri și tranzacții pentru participarea directă, iar pentru participarea indirectă s-au evaluat prezentarea firmei în limba română și engleză, spot publicitar, site, catalog, materiale promoționale și imaginea firmei.
Protagoniști ai competiției au fost 10 elevi din clasa a XI-a, specializarea Tehnician în activități economice: Ariton Loredana, Bîrsan Iasmina, Damian Andreia, Dăscălescu Andrei, Handragel Diana, Irimeasa Ștefănica, Mînzat Valentina, Neculăiasa Valentina, Pușcașu Denisa și Șoldănescu Emilian. Aceștia au încercat, și putem afirma cu încredere că au și reușit, să devină antreprenori pentru o zi. Firma F.E. ART PEISAJ S.R.L. a obținut PREMIUL II la secțiunea STAND.
În cadrul târgului, s-a desfășurat și un workshop cu tema “Avantajele implicării elevilor în firmele de exercițiu”, la care Colegiul “Vasile Lovinescu” a fost reprezentat de trei absolvente: Gafincu Cosmina-Vasilica, Constantineasa Vasilica și Maftei Andreea, care sunt fondatoarele celor două firme înscrise în competiția cu participare directă. Scopul atelierului a fost de a evidenția importanța implicării elevilor în activitățile și competițiile firmelor de exercițiu.
„Evenimentul de sâmbătă, 13 mai, m-a bucurat foarte mult deoarece mi-a amintit de perioada liceului și de toate concursurile la care am participat cu doamna profesoară. Atmosfera creată atât de profesori, cât și de elevi, m-a încărcat cu energie pozitivă, cu atât mai mult cu cât toți elevii au fost comunicativi și implicați în firmele de exercițiu. Îmi amintesc și acum emoțiile pe care le-am avut la primele concursuri, însă dacă ar fi să dau timpul înpoi, aș alege să particip la mai multe prezentări, pentru că acestea reprezintă adevăra tă pregătire pentru viitor.” (Cosmina)
„Invitația de a fi prezentă la Târgul Regional al Firmelor de exercițiu am primit-o cu multă căldură în suflet și entuziasm, iar din acea clipă au început să mi se deruleze în minte toate momentele extraordinare de care am avut parte încă de la înființarea la nivelul clasei a propriei firme și până în momentul în care am pășit într-o nouă etapă a vieții mele. Nu pot să nu fiu recunoscătoare pentru șansa oferită de către doamna profesoară Bocanci Florența, o persoană specială și dedicată, care m-a îndrumat, sfătuit și mi-a transmis cunoștințe valoroase ce au contribuit la formarea omului de astăzi. Toate acestea mi-au construit o bază extrem de solidă, care m-a ajutat întâi la facultate, apoi la job, și în definitiv înviața de zi cu zi. Mii de mulțumiri!” (Vasilica)
„Ca fostă elevă și studentă, pot admite că dintr-o astfel de acțiune reies doar lucruri pozitive. Implicarea în sine te scoate din zona de confort și totodată te ajută în luarea unei decizii la viitor, lucru care nu este deloc simplu pentru un elev oarecum dezorientat, cum am fost și eu.
De asemenea, să pui față în față mai multe generații, care au trecut prin asta și au ajuns la ceea ce înseamnă pentru ei succesul, arată că se poate, că această activitate ajută si că trebuie să continue.” (Andreea)
Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, în seara dinaintea competiției, elevii au vizionat, în Sala Mare a Teatrului „Vasile Alexandri”, piesa „1984”, de George Orwell, piesă care i-a impresionat profund și care le-a lăsat multe întrebări deschise. Experiența celor 2 zile s-a simțit diferit pentru fiecare, însă ce rămâne comun este curiozitatea, entuziasmul și aventura, așa după cum reiese și din următoarele impresii:








Și mă plimb agale,
Chiar pe Ștefan cel Mare
Ce observ în zare?
O fi Palatul, oare?
E el și sunt uimită,
Mă grăbesc ca o furnică.
Curiozitatea mă îndreaptă
Căci și teatrul mă așteaptă.
Totul este fascinant,
Și sunt în punctul culminant.
Inima îmi bate tare,
Iașiul este o splendoare!
(Diana Handragel)
„Experiența la Iași a fost unică și inedită.
Emoțiile au fost, de asemenea, foarte mari, dar pot spune cu certitudine că am fost încrezători în abilitățile noastre și am încercat să dăm tot ce este mai bun. Efortul nostru a fost răsplătit, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, ia rsentimentele de câștig și împlinire au fost de nedescris! Personal, le mulțumesc tuturor colegilor, conducerii școlii pentru susținere și doamnei diriginte pentru îndrumarea și sprijinul acordate!” (Iasmina Bîrsan)
„M-am simțit foarte bine în mini excursia de la Iași, am învățat lucruri noi și, foarte important, am căpătat experiență. Dacă ar fi să se mai organizeze o activitate de genul acesta, aș participa cu cel mai mare drag. Vă mulțumesc pentru toate momentele petrecute cu colegii și mai ales cu dumneavoastră!” (Valentina Mânzat)
„Alături de dumneavoastră m-am simțit bine!
Chiar dacă am urcat și am coborât 94 de scări la facultate, nu ne-am dat bătuți când a venit vorba de a obține premii. Le-am arătat celor de la Iași “cine suntem noi”, elevii de la Lovinescu. În plus, am căpătat experiență, iar pe viitor mă voi implica în orice activitate ce ține de firmele de exercițiu. Vă mulțumim că sunteți alături de noi!” (Dăscălescu Andrei)
„Pentru a doua oară la Iași, dar împreună cu colegii mei și doamna dirigintă, m-am simțit ca fiind prima dată, doar atmosfera frumoasă care era făcându-mă déjà să mă simt bine. Ceea ce mă fascinase era teatrul, clădirea în care intri și pășești într-o lume diferită de realitate. Detaliile arhitecturale sunt cele care îți atrag atenția cu primul pas pe care îl faci în interior.
Mai multe nu pot spune, decât că a fost o experiențăpe care nu o pot uita.” (Ariton Loredana)
Prin participarea la această competiție, elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” nu au crescut doar profesional, ci și spiritual, cultural și social, iar de aceea ne putem considera CÂȘTIGĂTORI.