Home Educație Elevii de la Colegiul Național „Nicu Gane” se disting prin proiectele Erasmus+ și experiența de formare în Italia

Elevii de la Colegiul Național „Nicu Gane” se disting prin proiectele Erasmus+ și experiența de formare în Italia

by Fălticeni Online
0 comment

Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni nu își dezminte statutul de „Școală Europeană”, titlu primit în anul 2019 din partea Ministerului Educației și Cercetării, ca urmare a implementării și derulării cu succes a mai multor proiecte educaționale cu finanțare europeană (Comenius, Erasmus, Euroscola).

În perioada 8-19 mai 2023, un grup de 17 elevi de la Colegiul din Fălticeni, din clasa a X-a, de la specializarea Matematică-Informatică, s-au aflat în Italia, ca beneficiari ai unui stagiu practic de formare profesională inițială în cadrul unui proiect Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Mobilități de formare profesională. Elevii fălticeneni au efectuat acest stagiu de formare în domeniul IT la compania „Giovani per l’Europa”, în cadrul celui de-al doilea flux de mobilități pentru acest an școlar.

Tematica stagiului de mobilitate profesională a fost, pentru acest flux, „Dezvoltarea de aplicații pentru dispozitive mobile”.

Obiectivul principal al proiectului de care au beneficiat elevii de la Colegiul fălticenean este asigurarea calității în formarea profesionala inițială, printr-un stagiu de pregătire practică a elevilor de clasa a X-a de la specializarea Matematica-Informatica, în scopul dobândirii de competente digitale corespunzătoare noilor cerințe de pe piața europeană a muncii.

Cei 17 elevi au fost însoțiţi de profesorul coordonator Ioan Caulea și de profesorul de informatică Florin Ilincăi, responsabilul cu pregătirea profesională a elevilor.

Dar pentru că obiectivele proiectului presupun și formarea unor competențe de comunicare, inter-relaționare sau de lărgire a orizontului socio-cultural, sub coordonarea profesorilor însoțitori, timpul liber s-a materializat în vizitarea unor obiective turistice și culturale de notorietate, precum Regio di Calabria, Tropea, Scilla sau Palmi. Așadar, pe lângă activitățile practice, elevii au avut oportunitatea de a comunica într-o limbă străină de circulație internațională, să cunoască si altă cultură, să interactioneze cu cetăteni de altă naționalitate, realizând astfel  că a fi cetățean european înseamnă a fi tolerant, a fi implicat în  rezolvarea problemelor din societate și a avea abilități de gândire critică.

Acest stagiu de formare, care face parte din programul Erasmus+ (2021-2027), a avut loc în contextul Acreditării  pentru derularea de mobilități profesionale până în 2027 (cod: 2021-1-RO01-KA120-VET-000044461). Cererea de finanțare în vederea obținerii acreditării pentru finanțare din fonduri europene a fost realizată și trimisă spre evaluare de către echipa formată din Responsabilul Comisiei de Proiecte Europene și Programe Comunitare al școlii, profesorul Ioan Caulea, împreună cu profesorul de Informatică Florin Ilincăi.  În acest context, în fiecare an școlar (în 2 fluxuri pe an), până în anul școlar 2026-2027, cel puțin 32 de elevi de clasa a X-a vor beneficia de mobilități de formare profesională în domeniul IT.

Antrenarea elevilor școlii noastre în activități de anvergură internațională a dus și va duce la înțelegerea existenței și valorizarea multiculturalismului, oferindu-le, astfel, șanse de afirmare la nivel european. Dimensiunea europeană a educației, a școlii, ca reflectare a unei realități care exercită presiuni, ne determină să întreprindem măsuri pentru a-i sprijini pe tineri să găsească modalități de răspuns la provocările lumii contemporane. Creșterea prestigiului școlii vine, în acest sens, și ca o consecință a acestor parteneriate internaționale, imaginea acesteia fiind promovată atât la nivel național, cât și european, îmbunătățindu-se astfel, pe de-o parte, relațiile cu organismele instituționale și cu autoritățile publice locale, iar pe de altă parte, atrăgând atenția comunității locale asupra unor rezultate deosebite obținute de elevii noștri îndrumați de un corp didactic profesionist și responsabil.” (profesor Ioan Caulea)

You may also like

Lasă un răspuns

[script_83]

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705