Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

Sâmbătă, 10 iunie 2023, Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu” din Fălticeni a fost gazda unui eveniment cultural deosebit, Colocviul “Vasile Lovinescu”. Această manifestare, înscrisă în seria evenimentelor culturale din cadrul “Zilelor Culturii Fălticenene, ediția 2023”, a reușit să atragă atenția publicului într-o manieră cu totul specială.

Sala de evenimente a bibliotecii a fost arhiplină, așa cum se întâmplă de fiecare dată la astfel de manifestări desfășurate sub semnul Lovineștilor. În rândul participanților s-au aflat numeroase personalități ale fenomenului cultural local, județean și național, dar și discipoli ai lui Vasile Lovinescu, cei care îi cunosc și îi cercetează opera cu pasiune și admirație, așa cum este cazul doamnei doctor Roxana Cristian sau al scriitorului Dan Iacob.

Moderatoarea întâlnirii, dar și cea care a pregătit lucrările colocviului până în cele mai mici detalii, a fost profesoara Eleonora Bulboacă.

Evenimentul cultural a debutat cu deschiderea expoziției de grafică intitulată “Hoinăreală”, semnată de artistul plastic fălticenean Gabrel Baban. Lucrările expuse au captat privirile vizitatorilor și au adus un suflu inedit de originalitate și expresivitate. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 30 iulie 2023.

Ulterior, participanții au avut privilegiul de a asculta comunicările susținute în cadrul colocviului: Profesorul Neculai Sturzu −„Eugen Lovinescu și Fălticenii”, Dr. Roxana Cristian −„Muntele cu Vasile Lovinescu”, Prof. dr. Mihaela Grădinariu – „Vasile Lovinescu, dubla privire“, Prof. Mioara Gafencu – „Vasile Lovinescu, hagialâc în Povestea porcului“, Prof. Eleonora Bulboacă – „Despre basm. Transcendent și imanent în gândirea lui Vasile Lovinescu”, Prof. dr. Luminița-Reveica Țaran – „Miturile sfâșiate la Vasile Lovinescu“, Juristul Florin Coca−„Intersecția unei aspirații cu Spiritul”.

Atmosfera evenimentului a fost completată de prestația artistică a profesoarei Maria Tanasă, care a interpretat o baladă emoționantă, și de recitalul de flaut și poezie susținut de profesorul universitar Nicolae Maxim. De asemenea, jurnalista Doina Cernica și Maica Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, au avut intervenții în cadrul colocviului.

Colocviul “Vasile Lovinescu” încearcă să le ofere an de an participanților o perspectivă amplă asupra operei eseistului fălticenean. De aceea, cu fiecare ediție, evenimentul devine tot mai atractiv și mai relevant pentru comunitatea culturală locală și națională.

Mai multe fotografii de la acest eveniment în GALERIE FOTO

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: