Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

Fălticenenii pasionați de istoria locală și iubitorii urbei au avut ocazia să se bucure de vernisajul unei expoziții cu imagini vechi a fotografului colecționar Marinel Dănilă, la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni.

Evenimentul a avut loc miercuri, pe data de 14 iunie 2023, și a adunat în holul de marmură al colegiului oameni dornici să călătorească în trecutul orașului.

Directorul școlii, profesorul Codrin Bența, a fost gazda și moderatorul acestui eveniment cultural. Printre cei prezenți s-au numărat elevi ai colegiului și invitați din comunitatea locală.

Participanții au avut privilegiul de a auzi povestiri despre efervescența culturală din perioada interbelică și despre arhitectura unică a clădirilor vechi din oraș. Totodată, au fost abordate subiecte delicate referitoare la perioada tulbure în care unele dintre aceste clădiri au fost demolate pentru a face loc procesului de industrializare din perioada comunistă.

În intervențiile lor documentate, profesorul Neculai Sturzu, profesorul Codrin Bența, profesorul Constantin Bulboacă și preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, au adus amintiri și detalii valoroase despre trecutul orașului. Participanții au putut să se bucure de un schimb de idei și informații despre Fălticeniul istoric și au primit o imagine vie a vieții din acele vremuri.

Aceasta nu este prima expoziție cu tematică similară organizată de Marinel Dănilă. Cu patru ani în urmă, o expoziție de fotografie veche a fost găzduită în incinta Sinagogii Mari din Fălticeni. Autorul a anunțat că pregătește o nouă expoziție în toamna acestui an, continuându-și misiunea de a păstra vie memoria orașului.

Evenimentul s-a încheiat într-o notă artistică, cu un scurt program susținut de elevi ai Colegiului Național “Nicu Gane”. Prin intermediul muzicii aceștia au adus un omagiu Fălticeniului de altădată.

Expoziția fotografică cu Fălticeniul de altădată organizată de Marinel Dănilă a fost un prilej de a aduce în prim-plan amintiri și de a reconstitui frumusețea și spiritul acestui oraș încărcat de istorie.

Foto: Silviu Buculei

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: