Primăria municipiului Fălticeni a încheiat implementarea unui proiect amplu de digitalizare, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Administrativ 2014-2020 (POCA), în valoare de peste 3,8 milioane de lei. Luni, 24 iulie 2023, echipa de implementare a proiectului a organizat o conferință pentru a prezenta rezultatele obținute în urma derulării acestui proiect, care aduce numeroase beneficii comunității.
Proiectul a fost condus de managerul Maria Bulaicon, iar la conferință au luat cuvântul primarul Cătălin Coman, consultantul Paul Tudose de la Perform Soft Development și Sergiu Tanasă, reprezentantul Mindsoft IT Solution, distribuitorul de soluții software și hardware pentru organizații din sectorul public și privat.
Dintre beneficiile aduse de proiect, componenta Back-office se evidențiază prin facilitarea digitalizării documentelor, fluxurilor și proceselor interne de lucru. Această componentă cuprinde diverse module, precum registratură și management integrat al documentelor, administrarea serviciilor electronice, proiecte și investiții, patrimoniu, asistență socială, raportarea incidentelor de pe domeniul public, managementul parcărilor publice, urbanism și semnătură electronică. De asemenea, a fost implementată o soluție de securitate pentru asigurarea conformității cu GDPR.
Un alt aspect important al proiectului este aplicația de arhivare electronică, care permite eficientizarea fluxurilor de lucru interne, prin managementul integrat al documentelor, scanare, arhivare electronică, organizare și extragere de informații. Aceasta își propune să ofere o gestionare, consultare și utilizare optimă a informațiilor la nivelul Primăriei Fălticeni. În plus, au fost dezvoltate două aplicații pentru Android, „e-Fălticeni” și „Parcări Fălticeni”, care urmează să fie implementate și pe platforma IOS.
Managerul proiectului, Maria Bulaicon, a subliniat că obiectivul general a fost consolidarea capacității instituționale și eficientizarea activității la nivelul municipiului prin simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni. Proiectul a stabilit mecanisme și proceduri standard pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung, inclusiv Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.
Primarul Cătălin Coman a subliniat că proiectul a fost finanțat cu fonduri europene și că acest lucru este benefic pentru comunitate. Îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor și relația eficientă și respectuoasă cu contribuabilii sunt obiective importante ale proiectului. El a felicitat echipa de implementare și a subliniat că se așteaptă o perioadă de tranziție pentru a se adapta la rigorile și procedurile noului sistem, dar este încrezător că toți vor reuși să facă acest lucru simplu și eficient.
Consultantul Paul Tudose a evidențiat importanța simplificării procedurilor administrative și a oferirii cetățenilor instrumente moderne pentru a accesa serviciile primăriei mai ușor. Acesta a subliniat că proiectul vizează eficientizarea activităților derulate de primărie în relația cu cetățeanul și a prezentat platforma informatică implementată la nivelul municipiului, care permite cetățenilor să acceseze serviciile publice în mod electronic, să transmită dosarele și să primească răspunsuri sau documente cu semnătură electronică. De asemenea, a menționat că a fost implementată și o zonă de bugetare participativă, care le permite cetățenilor să propună și să voteze proiecte în funcție de interesul comunității.

Platforma de servicii electronice este accesibilă cetăţenilor de pe pagina http://www.falticeni.ro, secţiunea Servicii electronice a meniului principal.

Sergiu Tanasă a subliniat că Primăria Fălticeni deține acum două aplicații mobile, „e-Fălticeni” și „Parcări Fălticeni”, disponibile pe platforma Android, cu planuri de extindere pe IOS. Interfața aplicațiilor este simplă și intuitivă, oferind utilizatorilor o modalitate ușoară de a interacționa cu serviciile primăriei.

De asemenea, există un terminal self service în incinta Primăriei Fălticeni, un terminal care primeşte şi preia documente, eliberează un număr de înregistrare, iar documentul introdus de cetăţean pleacă pe fluxul de lucru al primăriei. Se pot face plăţi din acest terminal.

Proiectul de digitalizare implementat de Primăria Fălticeni reprezintă un pas important către modernizarea și îmbunătățirea serviciilor oferite cetățenilor, consolidând astfel poziția instituției în topul instituțiilor digitalizate din România.