Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: Vineri, 29 septembrie 2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru remedierea unor defecțiuni pe str. Pleșești Gane.

Ministerul Muncii prelungește mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensiile de stat cu un an. Completarea stagiului de cotizare la pensia de stat va fi posibilă până la data de 31 decembrie 2024. Un proiect de ordonanță a fost pus în dezbatere vineri la Ministerul Muncii.

Acest mecanism, care este deja disponibil de o perioadă de timp. Se permite acoperirea perioadelor de vechime pentru cei care nu au contribuit la sistemul public de pensii din diverse motive. În absența acestei prelungiri, mecanismul ar fi fost accesibil doar până la sfârșitul lunii curente.

Potrivit OUG 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

Regulile actuale privind plata retroactivă la pensii ar trebui să fie în vigoare doar până la data de 1 septembrie 2023. Ulterior, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin intermediul noii legi a pensiilor (Legea 127/2019). Implementarea acestei legi a fost din nou amânată.

Guvernul are în plan să prelungească termenul mecanismului actual. Conform proiectului de ordonanță persoanele vor putea completa stagiul de cotizare la pensia pentru limita de vârstă până la sfârșitul anului 2024.

După ce ordonanța va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial, prelungirea acestui mecanism va deveni oficială. De prelungire mecanismului de cumpărare a vechimii pentru pensie vor beneficia doar pe cei care încă nu s-au pensionat. Aceștia își completează stagiul pentru pensia de stat, în vederea atingerii limitei de vârstă pentru pensionare.

About Author

%d blogeri au apreciat: