Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Parteneriatul Erasmus+ promovează educația ecologică și competențele culinare sustenabile

Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” din Fălticeni face un pas în promovarea educației ecologice și a competențelor culinare sustenabile prin participarea la proiectul Erasmus+ CHEF (Cooking witH Waste Food).

Proiectul CHEF, desfășurat în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023, reprezintă o colaborare internațională ce implică trei parteneri: Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” din Fălticeni, ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia, și liceul I P S E O A «Duca di Buonvicino», tot din Napoli, Italia. Scopul comun al acestor instituții este promovarea mediului înconjurător și combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea competențelor ecologice și a celor de gătit fără risipă.

Un aspect deosebit de interesant al acestui proiect este formarea de specialiști VET (Vocational Education and Training) care vor putea instrui elevii în arta gătitului ecologic. Astfel, se va crea o punte între tinerii bucătari în devenire și noțiuni precum economisirea energiei, reducerea risipei de materii prime și utilizarea produselor organice de calitate, care nu necesită transport de la materia primă până la produsul finit.

În data de 28 septembrie 2023, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni a organizat prima activitate din cadrul proiectului CHEF, sub forma unei demonstrații practice de gătit sustenabil. Elevii din clasele a XI-a și a XII-a de la profilul tehnic Gastronomie au impresionat cu felurile de mâncare pregătite: ciorbă de vită, piept de pui cu ciuperci în sos bechamel și prăjitură Snickers pentru desert. Această demonstrație a abilităților lor de chefi vine ca o ilustrare a activităților variate de pregătire profesională practică oferite de Colegiul Tehnic, în sprijinul elevilor care ar putea opta pentru acest profil.

VIDEO EVENIMENT

Demonstrația practică din cadrul proiectului VET CHEF se înscrie perfect în seria evenimentelor derulate sub egida Anului European al Competențelor 2023, organizat de Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni. Această inițiativă nu doar promovează dezvoltarea competentelor culinare, ci și conștientizarea problemelor legate de mediu și schimbările climatice, oferind astfel o contribuție semnificativă la dezvoltarea competențelor ecologice.

În plus, proiectul CHEF se aliniază priorităților orizontale de mediu și schimbări climatice, precum și adaptării educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii. Astfel, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni își asumă responsabilitatea de a crește calitatea actului didactic și de a dezvolta competențele necesare pentru a face față tranziției verzi în sectorul culinar.

Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonatorul proiectului CHEF, subliniază importanța acestei inițiative și contribuția semnificativă pe care o aduce în dezvoltarea educației ecologice și a competențelor culinare sustenabile. Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni demonstrează încă o dată angajamentul său pentru educația de calitate și pentru mediul înconjurător.

Proiectul CHEF este o oportunitate deosebită pentru elevi și profesori de a se implica într-o inițiativă cu impact la nivel global și de a contribui activ la protejarea mediului și la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Foto eveniment – Sebastian Lupu

About Author