Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

DSP Suceava anunță primul caz confirmat în 4 ani și oferă sfaturi privind prevenția

O femeie din Rădășeni, în vârstă de 69 de ani, a fost recent externată din Spitalul Județean Suceava, după ce a fost confirmată cu meningită West Nile. Acest caz reprezintă o raritate în regiune, deoarece este primul confirmat în ultimii 4 ani.

Conform informaţiilor transmise presei judeţene de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pacienta a fost internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava în perioada 8-21 septembrie 2023, iar starea sa de sănătate s-a ameliorat suficient pentru a permite externarea la data de 21 septembrie.

Acest caz a fost confirmat după o perioadă de supraveghere intensivă a neuroinfecției cu virusul West Nile, care începe în luna iunie. Din această perioadă, DSP Suceava a investigat 12 pacienți cu suspiciuni de meningită West Nile, însă acesta este primul și unicul caz confirmat în laborator.

Mai interesant este faptul că în ultimii 4 ani, regiunea nu a mai înregistrat niciun caz de meningită cu virusul West Nile. Ultimul caz confirmat a avut loc în 2019.

Este important de subliniat că virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătura de țânțar. Manifestările infecției includ simptome asemănătoare cu cele ale unei meningite sau meningoencefalite, însoțite de febră. Pentru a preveni astfel de infecții, DSP Suceava recomandă contactarea de urgență a medicului de familie sau a unei unități medicale dacă apar simptomele menționate.

Chiar dacă acest caz de meningită West Nile este rar în regiune, este important ca populația să fie conștientă de riscuri și să ia măsuri pentru a preveni înțepăturile de țânțar.

  • Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi în timpul serilor sau nopților,
  • utilizarea repelentului împotriva țânțarilor și evitarea zonelor cu apă stătătoare, care pot fi un mediu propice pentru țânțarii purtători de virus.

About Author