Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Ziua de 22 octombrie, dată calendaristică dar și dată din calendarul inimii PS Timotei care-și înnumără acum anii și după calendarul de familie. Într-un fel, timpul s-a oprit în loc între două borne − 22 octombrie 2022 si 11 martie 2023 − din toamnă până-n primăvară și din primăvară până în toamnă.

S-au adunat în caierul vietii PS Timotei Prahoveanul / Aioanei multe și mai multe. În octombrie trecut, în dulcea zi de 22 octombrie, mama devenită octogenară răspundea cu zâmbet înlăcrimat fiului ce făcea parte din lumea superioară a clericilor. În 11 martie 2023 s-a rupt timpul lui a fi între este și a fost.

Mama Elena nu mai putea răspunde decât cu glas ceresc. Totul, ca într-un laitmotiv, bocet în surdină și recviem − din toamnă până în primăvară și, iarăși, din primăvară până în toamnă.

Chipul ei de bunătate și blândețe strălucește acum în lumina aurie a toamnei, dar și în lumina cea neînserată a Împărăției cerurilor. Dragostea maternă și dragostea fiască – laolaltă − în această despărțire vremelnică.

Toată viața mamei Elena a fost o liturghie și o rugăciune perpetuă. Toată viața PS Timotei a fost și rămâne o liturghie și o ruga perpetuă pentru toți credincioșii, clerici și mireni, dar și pentru părinții Elena și Miron, pentru fratele Dănuț și pentru toți creștinii. Rugă și plâns îndurerat și înăbușit, speranță în lumea de apoi.

Mamă, de ce ai plecat? Acum, în zi de 22, aș fi venit să-ți sărut mâna și să-ți cer binecuvântare. Ai avut atâtea dureri în viață. Ai purtat crucea văduviei și ai făptuit  acțiuni filantropice plăcute lui Dumnezeu. Eu îți simțeam ruga fierbinte de acolo, de departe, de unde viața cetățenească și clericală mi-o cerea. Uniți în duhul rugăciunii, te simțeam și te simt aproape, mamă, chiar dacă acum ai poposit în lăcașurile cerești. Maica Domnului ți-a înțeles durerea despărțirii vremelnice de fiul tău. Îndrept gândul meu pios spre voi, spre Rădășenii locului nostru de veci.

Asta îmi e mângâierea și alinarea. Sfântă Maică a Domnului și Sfântă împărăteasă Elena, dați-mi puterea de a merge mai departe pentru a-mi împlini datoria de slujitor al Domnului.

Cu smerită plecăciune, cu înțelepciune și cu nădejde în ziua Învierii.

De altfel, ”mamele sunt îngeri lăsați o vreme pe pământ din cer pentru a ne învăța iubirea, jertfelnicia și datoria” (Daniela Popa). O certitudine și o mângâiere pentru îndureratul și nemângâiatul înalt ierarh, când doamna Elena a pășit în Țara de dincolo de negură.

Cartea Aduceri aminte despre viața mamei mele Elena Aioanei conține Rânduri și gânduri la ziua înveșnicirii și Sfioase amintiri luminoase revărsate din tainița inimii, un panegeric pornit cu mesajul de condoleanțe al Patriarhului României, al membrilor Sfântului Sinod și al altor înalte fețe bisericești, preacuvioși preoți și preacuvioase maici, presbitere, scriitori și prieteni mireni.

”Impresionant recviem pentru un chip iconic al unei generații a ruralității noastre aristocratice (Grigore Ilisei). ”Suntem mai bogați cu o Maică rugătoare la cer.” (Mihaela Grădinariu)

Cartea adună și mărturii de la pomenirea de 40 de zile din 19 aprilie 2023 precum și un impresionant album de familie cu documente precum Cărți de ctitorie conținând donații în sume de bani precum și imagini foto, participanți la ceremonie, jerbe, coroane, aranjamente florale.

O carte ce se cere citită sau recitită la zi importanta din viața PS Timotei când rememorează cu durere si speranță un moment esențial al vieții pământești și al vieții veșnice.

 Mioara Gafencu

About Author

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura