Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

În data de 30 noiembrie 2023, România a făcut un pas important către un viitor mai ecologic, marcând debutul proiectului – Sistemul Garanție-Returnare (SGR)! Această inițiativă ambițioasă devine obligatorie pentru toți producătorii și comercianții care pun în vânzare produse cu ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu.

De acum înainte, toate etichetele de băuturi ce poartă simbolul „Ambalaj cu garanție” vor fi purtătoare de garanție, oferind consumatorilor posibilitatea de a recupera 50 de bani în schimbul ambalajelor goale.

SGR se aplică ambalajelor primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Produsele care fac parte din acest sistem sunt ușor de identificat, fiind marcate cu un logo specific.

Procesul este simplu: după consumarea produsului, consumatorul trebuie să aducă ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie de bon fiscal și indiferent de locul achiziției.

Noile ambalaje, marcate cu simbolul „Ambalaj cu garanție,” vor apărea treptat pe piață. Doar acestea pot fi returnate pentru a recupera garanția de 50 de bani. Ambalajele non-SGR pot fi încă returnate prin colectarea selectivă clasică în punctele tradiționale de colectare.

Produsele cu și fără simbolul pe etichetă vor coexista pe rafturi pentru o perioadă, iar ambalajele non-SGR existente în stocurile producătorilor sau comercianților pot fi vândute până la data de 30 iunie 2024. După această dată, toate produsele eligibile pentru SGR trebuie să fie marcate corespunzător cu logo-ul și codul de bare specific.

RetuRO Sistem Garanție Returnare, compania dedicată gestionării sistemului, subliniază că produsele nu vor deveni mai scumpe; în schimb, se va percepe o garanție care va fi recuperată la returnarea ambalajului. Astfel, alături de prețul inițial, consumatorii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru ambalaj, recuperând această sumă la returnare.

„Sistemul Garanție-Returnare nu reprezintă doar o schimbare tehnică sau infrastructurală; este o transformare în modul în care oamenii percep și interacționează cu mediul înconjurător. Este despre transformarea actului simplu al reciclării unei sticle într-un gest de grijă pentru planetă. Prin acest sistem, fiecare act de returnare a unui ambalaj devine un pas concret către un mediu mai curat și mai sustenabil, reflectând nu doar responsabilitate ecologică, ci și angajamentul nostru pentru un viitor verde și sănătos.”

About Author

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura