Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Se duc oamenii, se duc. Pe un tărâm poate mai bun, fără invidii, fără falsitate, un tărâm cu lumină și pace. Din păcate ni se duc dascălii cei adevărați, prin venele cărora curgea dragostea de școală, de copii, de carte. Ce veste tristă este aceea a plecării dintre noi a distinsei profesoare Virginia Movileanu Bîrleanu!

Mi-a fost dirigintă în gimnaziu și pot vorbi ore despre dumneaei. Datorită dumneaei am ajuns să cânt pe scenă, datorită dumneaei am ajuns să scriu. Ca o ultimă recunoștință pentru ceea ce m-a învățat, ani și ani, ca un ultim omagiu pentru simpatia pe care mi-a purtat-o, pentru prietenia presărată cu sfaturi chiar și cu câteva zile înainte de acest nefericit moment, doresc să creionez măcar cele mai importante merite ale acestei doamne care mi-a marcat viața.

Virginia Movileanu Bîrleanu s-a născut în Vadu Moldovei, acolo unde a și profesat, slujind catedra de Limba și literatura română. Dăscăliță cu har și dar, era dedicată trup și suflet școlii. În vacanța de vară aveam o listă întreagă de autori de citit și de întocmit fișe de lectură. La școală a înființat două cercuri opționale, atrăgând elevii spre a-și petrece timpul aplecați asupra cărților (Cercul de literatură), ori în căutare de comori în vatra satului (Cercul de folclor).

Cercul de literatură își propusese și obiectivul de a descoperi tinere condeie, iar în cadrul Cercului de folclor copiii erau antrenați în a culege folclor, ori a colecționa obiecte vechi. Munca asiduă a dat roade, folclorul cules de prin satele comunei Vadu Moldovei (Ciumulești, Dumbrăvița, Mesteceni, Movileni, Nigotești, Ioneasa) fiind valorificat în cartea domniei sale  ,,Moștenite din bătrâni, din români, din oameni buni – Culegere de folclor din Vadu Moldovei’’ (Ed. Geea, Botoșani, 2001), iar toate obiectele adunate vorbesc de istoria locală, de ocupațiile locuitorilor, și alcătuiesc astăzi muzeul ce se află la Mănăstirea Cămârzani, după ce, ani de zile, au fost expuse în Școala Veche.

Vă invităm să vizitați Muzeul de la Mrea Cămârzani. Tot din dragoste pentru școală a publicat, în anul 2009, a doua sa carte, ,,File din monografia Școlii nr. 1 Vadu Moldovei (fostă Bărăști-Ciumulești). A fost colaboratoare ani de-a rândul la cotidianul ,,Zori noi’’, azi ,,Crai nou’’, dar și la revista ,,Candela’’, ori ,,Limba și literatura română’’, publicând zeci de articole. Aceste articole  au fost adunate ulterior în cartea intitulată și semnată de dna prof. Virginia Movileanu Bîrleanu ,,Un buchet de oameni, gânduri și fapte pe o filă de carte’’, carte în care am avut marea bucurie și mândrie de a scrie Prefața.

Marea sa pasiune pentru folclor i-a adus satisfacții nenumărate. A înființat un grup folcloric vocal bărbătesc cu gospodarii din sat, grup care a fost răsplătit cu Premiul I în cadrul amplei manifestări ,,Cântarea României’’, la Soveja, jud. Vrancea (1986). Momentul pus în scenă a foat unul de ciobănie, publicul nemaioprindu-se din aplauze. Ce frumoși erau în sumanele lor! Iar recuzita a fost pe măsură: buciume, ciaune, pirostrii și alte obiecte folositoare la stână. Să nu uităm însă de Grupul de femei ,,Miorița’’. De asemenea, a organizat cu elevii o expediție de culegere de folclor pe traseul Vitoriei Lipan din ,,Baltagul’’ lui Sadoveanu, expediție ce, datorită materialului foarte valoros cules, a adus pentru prima dată Trofeul Miorița în județul Suceava (1986).

Casetele cu înregistrările au ajuns la dna Lucia Cireș, cea care le-a valorificat în emisiuni de etnografie și folclor la Radio Iași. Albumul expediției a fost donat Muzeului Sadoveanu din Fălticeni. În anul 1987 urmează o altă expediție de culegere de folclor și date istorice pe Valea Frumoasei, pornindu-se de la Alba Iulia, fiind și aceasta răsplătită cu Mențiune pe țară. Aceste lucruri le făcea împreună cu elevii, cu noi.

La vârsta de 80 de ani, în anul centenar 2018, a suportat din propria pensie costurile necesare pentru a fi aplicată o placă comemorativă pe Troița din curtea bisericii, cu numele a 19 eroi din satele comunei care au luptat în linia întâi în Primul Război Mondial. De asemenea, pe o Troiță nouă a aplicat o placă comemorativă cu numele eroilor din comună care au luptat în Războiul de Independență din 1877-1878. Era foarte pasionată de istoria locală și deținea caietele unor cetățeni ai comunei care luptaseră pe front.

Pentru contribuția adusă în slujba culturii, pentru faptul că a fost autoare de cărți, cât și pentru cercetarea în domeniul învățământului, era firesc ca dna prof. Virginia Movileanu Bîrleanu să fie Cetățean de Onoare al comunei Vadu Moldovei, lucru ce s-a și întâmplat. În anul 2023 Asociația Fălticeni Cultural a premiat-o cu Diploma de Excelență pentru educația din mediul rural. Câte știa! Și despre dacii liberi, și despre generalul Burghele, înmormântat la Ciumulești-Ganea, și despre familia Morțuneștilor de la Cămârzani. Și-a slujit satul și l-a ridicat.

Mă doare sufletul pentru această pierdere, dar sunt bucuroasă că i-am fost elevă, și nu voi uita cum venea la mine cu un buchet superb de bujori din propria grădină, în ziua de Constantin și Elena, nici cum mă suna, dându-mi sfaturi, mereu și mereu. Cuvintele sunt de prisos, dar se vor așterne într-o carte, în amintirea celei care a fost Virginia Movileanu Bîrleanu, femeie frumoasă, elegantă, profesoară de excepție, severă, dar foarte corectă, suflet pasionat de frumos, dar mai ales iubitoare de buni și străbuni, și de glie românească.

About Author

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura