Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Vineri, 25 iunie 2021, s-a redeschis oficial clădirea monument în care funcționează Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”.

Clădirea are o vechime de peste 150 de ani. Aici a funcționat Muzeul Fălticenilor, înființat în 1914, a cărui existență a fost strâns legată de profesorul Vasile Ciurea.

De la înființare, a fost adăpostit în câteva săli din localul liceului ”Nicu Gane”.

De la 1 noiembrie 1929 muzeul s-a mutat în localul său propriu, cumpărat de la Cantacuzin Pașcanu.

Muzeul cuprindea 11 secții, grupate în trei mari grupe: istorică și preistorică, etnografică și științifică.

Primele imagini ale Muzeului Fălticenilor, după reparația din perioada ianuarie – noiembrie 1929, au ilustrat articolul publicat de profesorul Vasile Ciurea în paginile revistei de cultură ”Boabe de grâu” (numărul 9 / noiembrie 1930).

Iată cum arăta Muzeul Fălticenilor după renovarea din 1929

După 91 de ani, clădirea care a adăpostit Muzeul Fălticenilor a beneficiat de lucrări de restaurare, printr-un proiect inițiat de Primăria Fălticeni.  

Lucrările de restaurare au început în vara anului 2020, iar finanţarea pentru proiectul Primăriei Fălticeni, în valoare totală de peste 3 milioane de lei, s-a derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Iată că după numai un an, clădirea este repusă în circuitul public. Pe lângă activitatea Bibliotecii Municipale, aici vor fi aduse și exponate care au aparținut Muzeului Fălticeniului. Spațiul muzeal se va îmbogăți și cu obiecte de artă din colecția scriitorul Grigore Ilisei, care a anunțat public că intenționează să doneze în acest sens o bună parte din colecția sa de artă.

Pentru a marca festiv redeschiderea clădirii emblematice din zona centrală, Primăria Fălticeni a organizat, în parteneriat cu Asociația Fălticeni Cultural, un program de manifestări culturale.

Un sobor de preoți din Protopopiatul Fălticeni, condus de părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, a oficiat slujba de sfințire, urmată de mesajele autorităților locale și județene – primarul Cătălin Coman, Neculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava – și citirea mesajului transmis de Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

Despre importanța Muzeului Fălticenilor a vorbit apoi scriitorul Grigore Ilisei.

Un moment aparte a fost cel al înmânării titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Fălticeni, post-mortem, celui care a fost profesorul Vasile Nistoreasa, director al Bibliotecii Municipale.

După partea solemnă a festivităților, asistența a fost invitată să viziteze clădirea restaurată a Bibliotecii Municipale.

La demisolul clădirii, amenajat pentru a permite pe viitor organizarea unor evenimente publice, deschis în premieră pentru public, a fost organizată o dublă expoziție, de pictură și fotografie, a cunoscuților artiști fălticeneni Alexandros Pintilii Karciucas și Codrin Anton.

În fața clădirii restaurate a fost organizat un spectacol de muzică clasică al Cvartetului Passione și un recital folk al Mariei Gheorghiu. Actorul Constantin Bebe Cotimanis a încântat asisitența cu un program liric.

Foto eveniment

Mai multe imagini puteți viziona în galeria foto dedicată evenimentului, în contul Fălticeni Online

About Author

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura