Sâmbătă, 17 iulie 2021, în cadrul programului Zilele Municipiului Fălticeni, Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu” a găzduit Colocviul Vasile Lovinescu.
Primarul Municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, în cuvântul de deschidere, a salutat audiența și a dat glas bucuriei de a fi realizat mai multe proiecte de reablitate a unor instituții de cultură, între care Biblioteca Municipală care găzduiește colocviul.
La început a fost vernisată expoziția artistului plastic Theodor Vișan. Prezentarea a fost realizată de Gabrel Baban.
Doctor în Litere al Univ. „Ștefan cel Mare” Suceava Alina Bărbuță Negru și-a prezentat lucrarea de disertație, intitulată „Vasile Lovinescu, hermeneut al literaturii române“, cu care a obținut doctoratul, în 2017, sub coordonarea lui Cassian Maria Spiridon.
Dr. Roxana Cristian, membra cenaclului de inițiere în doctrinele tradiționale „Hyperion”, editoare, alături de regretatul Florin Mihăescu, a scrierilor lui Vasile Lovinescu apărute la Editura Rosmarin din București, a adus mărturii referitoare la concepția inițiatului de la Fălticeni referitoare la spațializarea timpului, într-un eseu intitulat „Un exercițiu al inimii pe o temă de Vasile Lovinescu”.
Prof. Eleonora Bulboacă a susținut comunicarea intitulată „Între Bine și Rău – Calea îmbunătățirii omului, în viziunea lui Vasile Lovinescu”, ținând cont de accepțiunea cu care aceste noțiuni sunt folosite în lucrarea de referință a lui Vasile Lovinescu Creangă și creanga de aur, apărută postum, în 1989.
Pornind de la analiza basmului Povestea lui Stan Pățitul, moderatoarea întregii manifestări a exprimat ideea că problema Răului, în toată complexitatea ei, nu poate fi rezolvată – cum bine afirmă Vasile Lovinescu – decât de metafizica pură și de snoavele țărănești răspândite pe toată fața pământului. „Satan, sub orice aspect s-ar înfățișa în lume, poate fi nimicit prin simplicitatea și umorul unor pocitanii cum sunt eroii lui Creangă, ipostaze moldave ale mitului universal.
Cele două ziceri populare: „Bine faci, bine găsești” și „Rău cu rău, dar mai rău fără rău” învăluie tocmai acest adevăr fundamental: desăvârșirea este posibilă doar prin asumarea luptei la interferența dintre cele două forțe, numite Bine și Rău. Numai trecerea prin acest spațiu îngust al asperităților și al sacrificiului de sine face posibilă înnoirea, re-nașterea, îndreptarea, reintegrarea noastră în universalitatea materiei și spiritului din care am fost creați”.
Scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor Piatra Neamț Dan Iacob, un entuziast cercetător al întregii opere a lui Vasile Lovinescu, a prezentat ultima sa lucrare, o antologie de texte de și despre Vasile Lovinescu. Purtând titlul „Ecoul Vasile Lovinescu“, lucrarea de mari dimensiuni, este dedicată celei mai bune cunoscătoare a hermeneutului, discipolul absolut, doamna Roxana Cristian.
În intervenția sa intitulată „O prietenie spirituală”, dr. ec., prof. asociat la Univ. „Al.I.Cuza”Iași Magda Țepoi a evocat prietenia bunicului ei matern Vasile G. Popa− fost profesor la Colegiul „Nicu Gane”, folklorist, memorialist, poet, eseist − cu inițiatul Vasile Lovinescu.
Prof. univ. Nicolae Maxim a susținut un recital de flaut pe care l-a intitulat: „Muzica poeziei”, argumentând, într-o intervenie formidabilă, de tip enciclopedic, frumusețea artelor.
Scriitoarea Doina Cernica a remarcat longevitea acestor manifestări dedicate Lovineștilor, la care a participat ea însăși din 2005. A apreciat valoarea participanților la colocviu, înalta ținută științifică a lucrărilor și a propus realizarea unei arhive a lucrărilor, pentru a putea fi valorificate de posteritate.
Au avut, de asemenea, intervenții remarcabile, poeta Mihaela Grădinariu și conf. univ. dr. Cristina Emanuela Dascălu din Iași.
Din asistența numeroasă și valoroasă au făcut parte și: Dumitru Brăneanu, poet, președinte al Filialei Bacău a U.S.R., Marilena Istrate, scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor București, Ioan Țicalo, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Bucovina, Maria Olar, profesori, scriitori locali, autorități.
Gazda manifestării, bibliotecara Nicoleta Hoștinaru, alături de colegele ei, a oferit suportul logistic și a contribuit la crearea atmosferei adecvate.
Mai multe imagini în Galeria foto – Fălticeni Online