Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

3 decembrie a fost proclamată drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Anul acesta, tema Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități este “Leadership și participare din partea persoanelor cu dizabilități spre o lume post COVID-19 incluzivă, accesibilă și durabilă”.

Criza mondială a COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente şi evidenţiază că eforturile privind incluziunea persoanelor cu handicap sunt imperative.

Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară în ceea ce priveşte numărul deceselor.

Pandemia a afectat persoanele cu dizabilități, membrii familiilor lor, personalul implicat și este nevoie de un efort comun, perseverent, bazat pe solidaritate și încredere pentru a elimina efectele.

Un semn de solidaritate se vede în rata de vaccinare de peste 90% a adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale aflate în subordinea DGASPC-urilor. De asemenea, acesta reprezintă un indicator al faptului că sănătatea persoanelor cu dizabilități este o prioritate.

Marcarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități în cadrul ANDPDCA

În cursul zilei de astăzi, angajații ANDPDCA vor participa la mai multe evenimente care marchează această zi specială.

Printre acestea, ANDPDCA s-a alăturat, în calitate de partener, evenimentului “Un 3 decembrie ALTFEL”, dedicat persoanelor cu dizabilități și organizat de Asociația Open Your Heart. În cadrul evenimentului, la care va lua parte și președintele Florica Cherecheș, sunt invitate 10 persoane cu dizabilități, care vor fi promotorii evenimentului „Un 3 decembrie ALTFEL” şi care au demonstrat că se poate duce o viață împlinită, chiar și în urma unei situații dificile și chiar au atins numeroase performanțe.

În cadrul evenimentului, va fi prezentat proiectul derulat de ANDPDCA în parteneriat cu ANOFM ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Acesta vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități care vor să se angajeze și îndeplinesc condițiile de eligibilitate, prin acordarea unui voucher în valoare de 23 de mii de lei pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive.

„Dorim să implicăm mult mai mult persoanele cu dizabilități în proiectarea și realizarea a ceea ce este de făcut, să ne consultăm mai des și să ne aplecăm cu mai multă profunzime pe schimbarea mentalităților și atitudinilor. Suntem conștienți că este nevoie de mult mai multă sensibilizare la nivelul societății românești privind nevoile zilnice, dificultățile permanente cu care se confruntă atât de mulți dintre concetățenii noștri”, a explicat Florica Cherecheș.

Proiecte derulate de ANDPDCA

În prezent sunt multe aspecte ce necesită îmbunătățiri pentru a construi acea „lume incluzivă, accesibilă și durabilă post-COVID-19” la care face referire tema acestui an.

În acest context, ANDPDCA are în desfășurare mai multe proiecte, printre care se numără și finalizarea Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități, 2021-2027.

Măsurile propuse în Strategie, în cadrul domeniilor prioritare, răspund problemelor identificate prin sondaje, întâlniri sau consultări cu persoanele cu dizabilități. Domeniile prioritare asumate de România prin intermediul Strategiei cuprind accesibilitatea, ocuparea, educația, sănătatea, protecția socială, viața independentă, participarea la viața publică și politică.

Un alt aspect important este relația statului cu persoana cu dizabilitate. În aces an a fost realizat primul Raport de diagnoză a sistemului de evaluare a dizabilității, pentru că vrem să modernizăm acest sistem. Acesta subliniază nevoia de formare a specialiștilor în evaluarea dizabilității, dar și în comunicarea cu oamenii.

În plus, până anul viitor va fi lansat Sistemul Național de Management privind Dizabilitatea. Obiectivul general al proiectului este de dezvoltare și de implementare a unei platforme naționale centralizate pentru colectarea, stocarea și distribuirea informațiilor referitoare la persoanele cu dizabilități (adulți și copii) către autoritățile publice centrale și locale, beneficiari individuali și parteneri instituționali.

Mai multe informații despre activitatea ANDPDCA de anul acesta în ceea ce privește protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt prezentate în discursul transmis de doamna Florica Cherecheș cu prilejul acestei zile — https://www.facebook.com/ANDPDCARomania/videos/434265924915673/.

Date statistice privind persoanele cu dizabilități

Ultimele date statistice ale Autorității Naționale a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că în țara noastră sunt peste 861 de mii de persoane cu dizabilități.

Dintre acestea, 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent și doar 2%, adică 16.738 persoane, sunt instituţionalizate.

Numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistrează în municipiul Bucureşti (73.522 persoane) urmat de judeţul Prahova (37.909 persoane) şi judeţul Argeş (32.227 persoane), iar cel mai mic număr se înregistrează în judeţul Covasna (6.442 persoane).

Femeile reprezintă 53,34% (459.270) din totalul persoanelor cu dizabilităţi. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 72,76% (571.327) din total.

40,30% din totalul persoanelor au handicap grav, cele cu handicap accentuat 47,73%, iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,97%.

Comunicat de presă

About Author

ByB.P.