Specialiştii din „Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST” au sustinut în cursul zilei de duminică, 12 decembrie 2021, în comuna Vadu Moldovei, din județul Suceava, o campanie de informare, educare, conștientizare și sprijin pentru funcționarea Centrului coordonator de preventie Spiridon prin testarea rapidă pentru depistarea infecţiilor cu virusurile hepatitice B și C a populației din zonă.

Acțiunea, în cadrul căreia s-au testat 191 de persoane, s-a desfășurat pe parcursul a 10 ore, în intervalul 9-19, în sediul Primăriei din comuna Vadu Moldovei.
„Beneficiind de ajutorul Primăriei comunei Vadu Moldovei, care a oferit spațiul pentru testare, o echipă generoasă de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și de la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași a testat duminică, 12 decembrie, 191 de persoane. Mulţumim Primăriei Vadu Moldovei pentru că a înțeles că pentru succesul unui asemenea demers, de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030, toată societatea trebuie să contribuie, să înțeleagă necesitatea și să creadă că este posibil.” a declarat prof.dr. Anca Trifan, managerul proiectului LIVE(RO)2-EST.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași implementează, împreună cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, în cadrul programului POCU 2014 – 2020, Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C din cele 12 județe ale regiunilor de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est. Acest proiect își propune ca minim 120.000 de pacienţi să fie testați.
Mai multe informații: https://livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook a proiectului Livero2