Home Local A murit farmacista Tania Grünwald, fosta preşedintă a Comunităţii Evreilor din Fălticeni

A murit farmacista Tania Grünwald, fosta preşedintă a Comunităţii Evreilor din Fălticeni

by A.S.
0 comment

Doliu în mica comunitate evreiască din Fălticeni.

Una dintre cele mai cunoscute farmaciste din municipiu, Tania Grünwald, a încetat din viaţă la vârsta de 92 de ani.

S-a născut în primăvara anului 1929, pe 23 martie, într-o veche familie fălticeneană. Tatăl era avocat, iar sora ei a fost la rândul său farmacistă. În tinereţe era considerată una dintre cele mai frumoase femei din Fălticeni.

Discipolă a unui renumit farmacist cu studii la Viena, Tania Grünwald a fost dedicată meseriei sale, pe care a continuat să o profeseze mulţi ani după ce s-a pensionat, ne-a informat Robert Steinmetz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Fălticeni.

Cu siguranţă mulţi dintre fălticeneni i-au trecut pragul farmaciei de pe aleea pietonală, în casa de lângă Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

În cadrul Comunităţii Evreilor din Fălticeni a deţinut funcţia de preşedinte între anii 1999 – 2007.

S-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de vineri, 4 februarie 2022, la Spitalul Municipal Fălticeni.

“Va anunțăm cu regret decesul doamnei farmaciste Tania Grünwald ! Inhumarea va avea loc duminică, 6 februarie 2022, ora 12, la Cimitirul Evreiesc din strada Broșteni. Fie-i memoria binecuvintată!”, a transmis conducerea Comunităţii Evreilor din Fălticeni

Portretul farmacistei Tania Grünwald, în cartea “O incursiune în istoria și viața farmaciilor fălticenene”, publicată în anul 2016 de profesoara Mioara Gafencu și farmacista Maria Mitocaru

“La început de carieră prin 1964, tânăra pe atunci, Tania Grünwald, astăzi o senioară respectată și respectabilă, a profesat împreună cu sora ei, Ofelia, mutată între timp la Bacău. Profilul domniei saleeste același cu al farmacistelor care o vor urma. A început să lucreze la farmacia de pe strada Sfântul Ilie, farmacistul Potorac încurajând-o în noviciatul începuturilor. Și acum, la vârsta seniorală, este neschimbată. Același zâmbet, aceeași amabilitate izvorăsc din preaplinul sufletului său. Calmă, elegantă, aristocrată, îndatoritoare, sfătuitoare, cultivând o ironie fină, s-a legat sufletește de colegii de breaslă și de cei ce intrau în farmacie să cumpere medicamente sau să ceară sfaturi. Cu o cultură aleasă, era și este o oază de lumină și înțelepciune. A rămas aceeași persoană cu individualitate bine definită, blândă, conștiincioasă și precaută. O revedem cu ochii minții la farmacia de lângă Biserica Adormirea, aproape neschimbată. O reîntâlnim câteodată, bucurându-ne.”

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705