Home Local Sistemul de iluminat public din Fălticeni va fi modernizat

Sistemul de iluminat public din Fălticeni va fi modernizat

by A.S.
0 comment

Primarul Cătălin Coman a anunţat că a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie lucrări, aferent proiectului „Reabilitare, extindere şi modernizare sistem de iluminat public din municipiul Fălticeni”.

“Este un proiect foarte necesar, pentru că în prezent avem un sistem de iluminat public foarte vechi, cu foarte multe probleme. Lucrările de mentenanţă pe care le facem zilnic sunt extrem de costisitoare şi de multe ori ineficiente.

Venim în cadrul acestui proiect cu soluţii moderne, soluţii prietenoase cu mediul. Vom reuşi să avem un sistem performant, care va rezolva toate problemele semnalate de cetăţeni şi va permite realizarea unei economii importante de energie”, ne-a informat primarul Cătălin Coman.

Acesta a precizat că, în acet moment, cheltuielile cu facturile emise de furnizorul de energie electrică, se ridică la 500.000 de lei pe an. În urma derulării investiţiei, aceste chletuieli s-ar reduce undeva la 220.000 de lei pe ani. Banii din economia preconizată se vor duce spre alte investiţii necesare la nivel local.

Detalii privind investiţia

Semnarea contractului pentru proiectare şi lucrări a avut loc la sediul Primăriei Fălticeni, luni, 4 aprilie a.c. Documentul a fost parafat de primar şi reprezentanţii celor două firme asociate care au câştigat licitaţia organizată de Primărie.

Valoarea contractului de proiectare şi execuţie lucrări este de 15,3 milioade de lei, din fonduri europene. Din această sumă, 12,9 milioane de lei sunt doar pentru proiectare şi execuţie. Contribuţia bugetului local este de 2%.

Principalii indicatori care urmează să fie realizaţi vizează scăderea substanţială a consumului anual de energie primară în iluminatul public şi scăderea anuală a gazelor cu efect de seră.

Vor fi instalate 1.579 de corpuri de iluminat, vor fi înlocuiţi 305 stâlpi metalici existenţi şi vor fi montaţi 117 stâlpi în zonele de extindere.

La finalizarea proiectului, lungimea sistemului de iluminat public va creşte la 50,6 kilometri, faţă de 48,9 kilometri în prezent. De asemnea, vor fi realizate 70 de surse de energie regenerabilă. Sistemul de iluminat public va fi controlat prin telegestiune.

“Sunt aproximativ 130 de miliarde de lei vechi care vor intra în Fălticeni, din bani europeni. Contribuţia noastră este de doar 2% iar cheltuielile neeligibile au o valoare foarte mică raportat la banii europeni pe care îi atragem”, a mai precizat primarul Cătălin Coman.

Reabilitarea se va face pe sistemul de iluminat public achiziționat de către Municipiul Fălticeni de la DELGAZ GRID, în anul 2018.

Vor fi înlocuite lămpile existente cu lămpi LED, reabilitarea și modernizarea instalațiilor existente. În programul de extindere vor intra 6 străzi pe care nu există rețele de iluminat public.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705