Home Educație Ora Pământului, un continuum

Ora Pământului, un continuum

by A.S.
0 comment

Ora Pământului este o permanență în calendarul de suflet al umanității. Dar și în calendarul gănist în care această zi este marcată din martie 2011. Ea radiază luminos și rezonează puternic în toate zilele vieții noastre școlare.

Și în acest an, echinocțiul de primăvară a readus cu sine redeșteptarea sentimentelor pentru planeta Pământ și evenimentul cunoscut si celebrat sub numele Ora Pământului.

Oră, ceas, zi, lună, an sau ani, decenii și secole. Pământul se cere respectat, iubit, îngrijit, salvat. Pe Pământ am văzut lumina zilei. Este spațiul nostru primordial.

Când a apărut viața pe pământ? Care-i este vârsta? Prezența lui în galaxie? Pământul este obosit? Nu cumva noi îl îmbolnăvim? Dă semne de senectute? Care este atitudinea noastră? Cum îl putem revigora?

Pregătim de pe Pământ zboruri cosmice, dar suntem insensibili la schimbări precum încălzirea globală, poluarea intensă, deșertificarea, efectul de seră, invazia electrosmogului.

Studiem, dar nu luăm măsuri concludente. Pământul a străbătut ere geologice multiple, dezastre și înfloriri, măceluri și progres. Și noi, îngrijorați de soarta pământului, oriunde pe mapamond, încercăm să-i aplicăm un tratament printr-un manifest pentru sănătate.

În secolul acesta, aportul nostru pare o picătură într-un imens ocean. Dar este. Cuprinși de efervescența  cunoașterii cosmosului, a tehnologiilor înalte, privim cu speranță la viitor. Avântul secolului 21 este uimitor de rapid. Prin 2030 vor porni astronavele spre Marte. De aceea, ne-am propus o abordare mai adâncă.

Lumea de dincolo de mâine, lumea viitorului, noile tehnologii și nanotehnologia, robotica și AI, cibernetica și genetica le-am inclus în cunoașterea Fizicii viitorului. Străbatem cu rapiditate dreptul la cetățenia europeană, globală, planetară și galactică.

Toate acestea se includ în educația de lungă durată pe care o pregătim gândind la un bilet de călătorie în jurul Lunii sau la o misiune pe Marte. Impactul cu viitorul implică un comportament prietenos cu mediul, pentru a se face auzită vocea noastră pe planetă.

În fiecare zi, ora planetei Pământ. În fiecare zi, ziua Pământului. Comunitatea elevilor onorează și respectă cu dragoste filială, mama-Pământ.

Grupul Ora pământului, WhatsApp format de Moglan David cu elevi din clasele: a XI-a D, a X-a E, a IX-a B, a IX-a F și a IX-a G.

Organizatori: Crina Olaru, Daniela Zancu, Roman Ingrid, Onofrei Alexandru.

Afiș: Lungu Diana, Maxim Irina, Tanase Oana, Iurea Gabriela, Grigore Miruna.

Fotografie: Zodieriu Iustina.

Interpretare vocală nocturnă în careu: Gabor Sabina,  Munteanu Sorina.

Globul pământesc: Juncă David, Chiriac Iulian, Chiriac Marius, Moglan Davide, Ivan Ana Maria, Pîntea Daria, Beșleagă Sara.

Realizatoare text proiect Power Point: Melinte Roxana și Grădinaru Angelica.

Prezentarea proiectului Power Point: Dăscălescu Raluca, Melinte Roxana, Grădinaru Angelica, Bordei Loredana, Bejinaru Maria și Lazăr Andrei.

La pupitru: Avăcăriței George și Bertea Adrian.

Lampioane: clasa a IX-a F.

Bifăm împlinirile în ordinea desfășurării lor:

Grupul cicliștilor având în componență chiar pe domnul director și domnul profesor organizator și  ”placa” lui Marc, a străbătut cursa pe ruta Colegiu−Buciumeni (popas − scorbura Lizucăi). Cicliști: Zodieriu Iustina, Grigoraș Alexandru, Zancu Cristian, Avăcăriței George și Bertea Adrian;

Prezența organizatorilor și a comunității claselor în amfiteatru unde, pe scenă, am admirat Globul realizat de grupul inimoșilor din clasa a XI-a D „dirijați” de David Juncă et compagny;

Ne-au impresionat „gulguțele” Elenei Avădăni din a IX-a G în care magia luminilor a creat o atmosferă unică;

Dirijarea de la „pupitru” a prezentării powerpoint-ului și implicarea actanților în destinul Mamei Pământ în secolul existenței noastre, dar și în perspectiva viitorului mai îndepărtat de Tip I, II sau III;

Emoționantele și elevatele trăiri muzicale ale interpretelor Teona Ionaș, clasa a VII-a și Teodora Neculau, clasa a VIII-a, susținute de domnul profesor Dan Sinăuceanu și încurajate prin aplauzele asistenței în prezența doamnelor profesoare Geta Neculau și Primăvara Bența;

Întâlnirea în careu, unde ”gulguțele” și-au jucat iarăși rolul festiv;

Regia a fost bine asigurată, dar lampioanele nu s-au putut ridica în văzduh ducând cântecul și visarea spre cer, pentru că magazinele vând, probabil marfă expirată. Animația a fost asigurată de inimile înflăcărate ale participanților din clasa a X-a E care s-au manifestat tinerește prin cântec, voie bună și dans.

Mulțumiri domnului Alex Săvescu ce ne-a redat imagistic acțiunea pe Fălticeni Online.

Mulțumiri vouă, iubitori și sprijinitori ai unui alt „manifest pentru sănătatea Pământului”. Mulțumim pentru avântul vostru creator. Proiectul nostru va continua și în anii următori.

Viitorul începe azi.

SORIN GAFENCU

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705