Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Începând cu 1 aprilie 2022, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni este partener într-un nou proiect Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate de mică anvergură în domeniul Formare profesională-VET.

Proiectul se numește CHEF (Cooking witH wastE Food)CHEF – Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale și va fi implementat timp de 19 luni, din aprilie 2022 până în noiembrie 2023.

Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia, iar parteneri sunt liceul I P S E O A «Duca di Buonvicino», de asemenea din Napoli, Italia și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni.

Parteneriatul își propune să promoveze mediul înconjurător și să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanți a competențelor ecologice și a celor de gătit fără risipă.

Forța motrice a proiectului este formarea de specialiști VET  care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari care gătesc ecologic și care vor putea transfera abilitățile, tehnicile și competențele lor profesionale și altor beneficiari.

Derularea proiectului oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnațional de creștere a cunoștințelor, abilităților și competențelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentația durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecţionare şi de pregătire calificată. capabilă să deschidă noi oportunităţi de carieră.

Pe data de 28 aprilie 2022 a avut loc prima întâlnire transnațională a proiectului. Agenda de lucru a cuprins prezentarea instituțiilor partenere, s-au pus în discuție obiectivele, activitățile și rezultatele proiectului, precum și graficul de implementare al acestora.

Rezultatele proiectului constau în 3 cursuri de formare cu un total de peste 120 de ore în domeniul culinar ecologic, 20 de profesori VET și 50 de elevi VET de la profilul gastronomie care vor dobândi competențe ecologice și inovatoare și un Ghid de introducere în alimentația sănătoasă în limbile română, italiană și engleză.

Proiectul va promova și sprijini dezvoltarea la cele două grupuri țintă identificate (profesori și elevi VET) de competențe și aptitudini culinare legate de capacitatea de a economisi energie, a reduce risipa de materii prime și a folosi produse organice, cu eticheta de calitate,  care nu necesită transport de la materia primă până la obținerea produsului finit sau produse locale.

Acest demers face parte din prioritatea orizontală „Mediu și schimbări climatice”, își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de schimbările ce intervin asupra mediului înconjurător și al climei, precum și dezvoltarea competențelor ecologice. Răspunde, de asemenea, priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde.

Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni debutează prin acest proiect în sectorul de activitate al parteneriatelor strategice din domeniul VET.

Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiect

About Author

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura