Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Sâmbătă, 28 mai 2022, Sala de sport „Areni” din Suceava a găzduit etapa județeană a Concursului național „Cu viața mea apăr viața”.

Echipajul Școlii Gimnaziale „Ioan Ciurea” din Fălticeni, coordonat de profesorul Florin Ailenei, a ocupat primul loc la ciclul gimnazial. Din echipaj au făcut parte elevii Parasca Emilian, Croitoriu Serafim, Irina Andrei și Stan Timotei.

Concursul cu tematică de protecție civilă are caracter educativ, tehnico-aplicativ și sportiv, urmărind obiective precum: cunoașterea și aprecierea factorilor de risc potențial generatori de situații de urgență sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte; adoptarea comportamentului adecvat și cunoașterea modului de acțiune în cazul iminenței producerii sau al apariției unei situații de urgență.

Concursul cuprinde o probă teoretică și două probe practice. Proba teoretică constă în rezolvarea unui chestionar cu 30 de întrebări, având ca scop verificarea cunoștințelor acumulate prin parcurgerea tematicii specifice. Dacă la proba teoretică, s-au obținut minimum 15 puncte, echipele au dreptul de a participa la cele două probe practice:

Proba nr. 1Transportul asistat al unui accidentat așezat pe targă pe distanța de 50 de metri: concurenții sunt adunați la linia de start cu fața către linia de sosire. Targa se află amplasată la linia de start. Victima este situată la 25 de metri de linia de start, culcată cu fața în sus. La semnalul dat, concurenții ridică targa și încep alergarea pana la victimă. Ajunși la aceasta, așază targa lângă accidentat, îl ridică de pe sol și îl pun pe targă, respectând o succesiune de operațiuni specifice, descrise în regulament.

Proba nr. 2 – Deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat: proba constă în parcurgerea traseului de un concurent echipat cu o mască de protecție contra fumului și gazelor, cu vizorii acoperiți, prin ghidarea de către cel de-al doilea concurent aflat într-un punct fix, la 1 metru în afara traseului, cu ajutorul indicațiilor transmise printr-o stație radio (radiotelefon portabil).

Probele practice sunt cronometrate, timpul obținut constituind criteriul de departajare la clasarea finală a echipelor.

La Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni, elevii au fost încurajați mereu să participe la competiții vizând dezvoltarea abilităților de viață, așa cum sunt concursurile „Cu viața mea apăr viața” și „Educație rutieră – educație pentru viață.” Până la urmă, principalul rol al școlii trebuie să fie acela de a ne pregăti pentru viață, de a ne dezvolta un set de cunoștințe, de comportamente și atitudini aplicabile în diverse contexte. Felicitări elevilor participanți și domnului profesor Florin Ailenei, care i-a îndrumat!, ne-a decclarat director  școlii, profesorul Marius-Claudiu Pintilii.

About Author

ByB.P.