Vineri, 3 iunie 2022, a avut loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava conferința ce a trecut în agenda activităților, încheierea Proiectului „PROMEHS- Promovarea sănătății mintale a elevului”, din cadrul Proiectlui ERASMUS+ KA3. S-au alăturat în jurul acestei idei atât de actuale a societății noastre, 20 de instituții din 7 țări partenere: Italia, Malta, Letonia, Croația, România, Grecia și Portugalia.
Toate au urmărit ca să se atingă dezideratul Organizației Mondiale a Sănătății, acela prin care starea de bine se regăsește în fiecare individ, dacă acesta își îndeplinește potențialul, face față stresului normal al vieții, muncește productiv și este capabil să-și aducă contribuția la propria comunitate.
Obiectivele propuse ale proiectului au fost pe două mari dimensiuni:
• Promovarea politicilor inovatoare prin încurajarea cooperării între autoritățile și instituțiile publice naționale și internaționale din Europa;
• Dezvoltarea unui curriculum bazat pe dovezi cu privire la promovarea sănătății mintale în școli și evaluarea acestuia la scară largă.
Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” a făcut parte din echipa de implementare a proiectului, fiind instituția ai cărei elevi au făcut parte din grupul experimental al aplicării unor chestionare și a unor actiivități ce urmăreau starea sănătății mintale în rândul elevilor, prin gradul de reziliență al acestora, atitudinea în fața stresului, dar mai ales pe acțiuni de prevenție a problemelor sociale, emoționale și comportamentale.
Cadrele didactice au participat la cursuri de formare, dezvoltând teme de interes cum ar fi: promovarea și prevenirea sănătății mintale, învățarea socio-emoțională (SEL).
În drumul spre atingerea obiectivelor proiectului, la nivelul școlii noastre a fost o echipă formată din 14 cadre didactice, 60 de elevi și tot atâția părinți. Fiecare dintre participanți a avut sarcini precise în derularea etapei experimentale, iar activitățile derulate de către toți participanții, au contribuit la demersul înaintat către Ministerul Educației pentru a omologa și a aviza în cadrul curriculumului la decizia școlii a unei discipline care poate beneficia de resurse variate realizate în cadrul acestui proiect, sub forma unor ghiduri pentru profesori și pentru părinți, iar pentru elevi, de auxiliare, pentru toate nivelurile de învățământ.
Abordarea la nivelul întregii școli urmărește recunoașterea importanței în cadrul curriculum-ului a colaborării dintre profesori, elevi și familiile acestora, valorificând cultura și experiențele tuturor celor implicați, chiar dacă provin din medii socio-economice diferite.
La final de proiect, putem afirma că pe baza rezultatelor cercetării, s-au observat la elevii implicați în acest program, că sunt mai capabili de comportamente proactive și prosociale, prezintă mai puține probleme de comportament și au obținut rezultate la învățătură mai ridicate.
Felicităm echipa școlii care a fost parte a proiectului gestionat de profesori dedicați cercetării în domeniul educației, din cadrul USV!
Diploma de excelență a fost acordată într-un cadru festiv de către d-nul inspector școlar general, prof. Grigore Bocanci, alături de reprezentanți de seamă a acestei instituții universitare sucevene.
Prof. Daniela Ilincăi
Text preluat de pe pagina facebook.com/alicuzafalticeni


