Colocviul „Vasile Lovinescu” a deschis seria manifestărilor culturale din cadrul programului “Zilele Municipiului Fălticeni”.
Evenimentul a fost găzduit, sâmbătă, 16 iulie 2022, de Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, în prezența unui public numeros și dornic de comuniune pe teme de cunoaștere tradițională.
Toate comunicările au vizat opera și viața gânditorului de la Fălticeni, hermeneutul Vasile Lovinescu:
Dr. Roxana Cristian, inițiatoarea colocviului −„Povestea unei cărți”
Prof. dr. Mihaela Grădinariu – „Vasile Lovinescu – în căutarea gestului pierdut“
Prof. Mioara Gafencu – „Sânziene. Sfaturi de taină“
Prof. Eleonora Bulboacă –„Despre natura divină și simbolistica lovinesciană a unor necuvântătoare din literatură”
Dr. Dan Filimon – „Cum l-am descoperit pe Vasile Lovinescu“
Prof. Luminița Țaran – Impresii de lectură pe marginea „Jurnalului alchimic”.
Invitați de onoare la eveniment au fost: scriitoarea Doina Cernica, Maria Olar- președinta Fundației Culturale „Leca Morariu”, scriitorii Dan Iacob și Ioan Țicalo, profesori de limba română din oraș și din județ, între care unii au venit însoțiți de liceeni.
Pe lângă comunicări, un moment special l-a reprezintat lansarea noii ediții a cărții lui Vasile Lovinescu “Jurnal alchimic”, volum publicat prin grija doamnei doctor Roxana Cristian, discipol și continuator al sistemului de gândire lovinescian, cea care l-a cunoscut îndeaproape, a făcut parte din gruparea Hyperion și, de aproape trei decenii, s-a dedicat editării și reeditării cărților magistrului.
Solista Maria Tanasă a oferit un moment muzical in memoriam Nazaria Buga, iar profesorul Nicolae Crețu a încununat momentul cu un scurt recital de flaut.
Evenimentul a fost organizat și moderat de profesoara Eleonora Bulboacă.
„În toate creaturile pământești, inerția rece a materiei devine căldură, dar numai la om singur căldura devine lumină. Este un mesaj al lumii de dincolo, o urmă a sferelor cerești în lumea noastră; dacă percepem în noi și în jurul nostru această lumină, găsim calea stâmtă care ne poate duce dincolo de barzakh”(punctul de contact, calea stâmtă dintre lumi)
(V. Lovinescu–Însemnări inițiatice, 17 iulie 1965)


