Home Cultură În vizită la Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni

În vizită la Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni

by A.S.
0 comment

Fălticeni, în ciuda faptului că este un oraș mic, în trecut a fost situat pe locul trei, după București și Iași, în ierarhia orașelor din țara noastră care au dat oameni de valoare pe diverse paliere: literatură, teatru, muzică, pictură, folclor, știință.

Să nu uităm însă că București și Iași sunt orașe foarte mari în comparație cu Fălticeni. Cum se explică acest lucru, că atâția oameni mari s-au ridicat pe treptele valorice într-un orășel aproape necunoscut?

O explicație ar fi aceea că Fălticeni a fost oraș de graniță cu Imperiul austro-ungar, mai mult chiar, la un moment dat a fost și capitala județului Suceava, deci istoria a jucat un rol foarte important, populația migrând din și înspre Fălticeni, aducând cu ea influiențe culturale care au îmbogățit zestrea spirituală a locului.

Ideea înființării unei galerii cu oameni de seamă din oraș și din împrejurimi, oameni care s-au născut, au învățat, ori au locuit aici, îi aparține neobositului cronicar Eugen Dimitriu, cel care a slujit târgul de pe Șomuz cu dăruire și implicare, luând străzile la picior, notându-și tot ce era demn de luat în seamă despre oameni, fapte și întâmplări, și catalogând casele în care s-au născut sau au locuit anumite personalități.

Demersul dumnealui s-a materializat în iunie 1972, Galeria deschizându-și porțile în fosta casă a scriitorilor Horia și Vasile Lovinescu, casă ce se află în vecinătatea casei lui Eugen Lovinescu (construită în 1850) de pe strada Sucevei.

În cele patru încăperi ale clădirii sunt readuse în atenția noastră peste 50 de personalități care și-au legat numele de cel al Fălticeniului: scriitori (Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Nicolae Labiș, Nicu Gane, Ion Dragoslav, Anton Holban, Horia Lovinescu, Ion Băieșu, Aurel George Stino, Mihail Șerban), critici literari (Monica Lovinescu, Vasile Lovinescu, Eugen Lovinescu), actori (Grigore Vasiliu Birlic, Matei Millo, Jules Cazaban), pictori (Aurel Băeșu, Dimitrie Hîrlescu, Ștefan Șoldănescu), folcloriști (Arthur Gorovei, Alexandru Vasiliu Tătăruși, Mihai Lupescu), oameni de știință (Nicolae Grigoraș, Dimitrie Leonida). Acestea sunt doar o parte din numele oamenilor de seamă care au făcut și fac cinste locului acestuia atât de binecuvântat.

Vizitatorii care trec pragul acestui muzeu pot descoperi manuscrise valoroase, cărți, tablouri originale, fotografii rare, scrisori și alte documente care ilustrează viața culturală a urbei și momentele istorice care au marcat viața locuitorilor de aici.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705