Home Local În septembrie cinstim memoria eroului Maior Ioan Neculai. 145 de ani de la jertfa supremă la Griviţa şi un secol de la dezvelirea bustului din Fălticeni

În septembrie cinstim memoria eroului Maior Ioan Neculai. 145 de ani de la jertfa supremă la Griviţa şi un secol de la dezvelirea bustului din Fălticeni

by A.S.
0 comment

S-au împlinit 145 de ani de la moartea ofiţerului Ioan Neculai, erou de război.

Maiorul Ioan Neculai are în Fălticeni un bust amplasat în vecinătatea Primăriei Fălticeni, acum parte a Grupului Statuar “Altarul Eroilor”.

Bustul maiorului Ioan Nicolae este opera sculptoriţei Maria Costescu Mihăiescu, şi a fost produs la Fabrica V.V. Paşcanu din Bucureşti.

“Maior Ioan” este şi numele atribuit unui cartier al Fălticeniului.

Cine a fost Ioan Neculai ?

La origini a fost gălăţean, legătura cu Fălticeniul venind odată cu preluarea conducerii Batalionului 2 din Fălticeni, din Regimentul 15 Dorobanţi Războieni.

Potrivit informaţiilor publicate de Cătălin Ciolca, în “Cartea Fălticenilor de la A la Z”, ofiţerul Ioan Neculai a locuit într-una din casele care au existat odată în zona Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

În vara anului 1877, batalionul condus de Ioan Neculai a plecat la război, condus cu flori de locuitorii oraşului până în dealul Spătăreştilor.

Militarii au luptat eroic în luptele de la reduta Griviţa 2.

Pe data de 6 septembrie 1877, Ioan Nicolae a murit străpuns de baionetele turceşti alături de alţi eroi din Boroaia, Mălini şi Oprişeni.

Monumentul Eroului – maior Ioan Nicolae a fost dezvelit în urmă cu 100 de ani (în anul 1922), în cinstea eroilor din oraşul Fălticeni căzuţi în Războiul pentru neatârnare 1877-1878.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705