Momentul culminant al manifestărilor dedicate aniversării a 100 de ani de la dezvelirea monumentului eroilor Regimentului 2 Grăniceri din Fălticeni a avut loc sâmbătă, 24 septembrie 2022.
După zilele ploiase din ultima săptămână, soarele a fost martor la sărbătoarea fălticenenilor.
Garda de onoare a fost asigurată de plutoane de elevi de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, îmbrăcați inclusiv în ținuta foștilor dorobanți, și elevi de la Colegiul Militar “Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
Festivitatea s-a derulat pe acompaniamentul muzicii militare asigurate de fanfara Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt” Iași.



De asemenea, garda la monument a fost formată din militari ai Poliției de Frontieră alături de doi elevi jandarmi îmbrăcați în uniformele dorobanților care au purtat drapelele de luptă din cele două Războaie Mondiale.
După întâmpinarea invitaților, reprezentanți ai administrației județene și locale, militari în activitate și în rezervă din cadrul structurilor militare reprezentate la nivel de județ și nu numai, profesori, actuali și foști parlamentari, a fost oficiată o slujbă de pomenire de către preoți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru amintirea vie a sacrificiului acestora din neam în neam.






Din partea Instituției Prefectului Suceava, la festivitate a fost prezent subprefectul Cristian Șologon. Alături de acesta s-au aflat: președintele Asociației Cultul Eroilor Suceava – generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui, viceprimarul Constantin Bulaicon, administratorul public – Alexandru Rădulescu, comandantul SMSJ Fălticeni – colonelul Tudor Vladimirescu, senatorul George Mândruță, inspectorul șef al ISU Suceava – colonelul Costică Ghiață, șeful Poliției de Frontieră – comisar șef Cezar Ciorteanu, primarii comunelor Preutești, Fântâna Mare și Boroaia (Ion Vasiliu, Vasile Mucilenița și Vasile Berariu), comandantul escadrilei de avioane IAR 95 Șoimii – comandorul Florin Olariu (fălticenean), caporalul Dumitru Florea – participant în Răzvoiul din Aganistan, maistru militar principal (r) Dumitru Davidel, președinții structurilor cadrelor militare în rezervă și retragere din MAI, MApN și SRI – colonel (rtr) Constantin Savu, colonel (rtr) Ioan Acatincăi, colonel (r) Adrian Prelipcean.
Coroane și jerbe de flori au fost depuse apoi de instituțiile reprezentate la eveniment: Prefectura Suceava, Primăria Fălticeni, structurile Ministerului Afacerilor Interne, structurile Ministerului Apărării Naționale, Asociația Cultul Eroilor Filiala Suceava, Școala Gimnazială “Ioan Ciurea” Fălticeni, Poliția Locală.


















Despre eroismul ostașilor români, în lupta de la Spătărești, din urmă cu 104 ani, în Primul Război Mondial, au vorbit în alocuțiunile lor, reprezentanții Prefecturii Suceava (subprefectul Ioan Cristian Șologon), Primăriei Fălticeni (viceprimarul Constantin Bulaicon), Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni (colonelul Tudor Vladimirescu), filialei Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” (generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui), Universității “Ștefan cel Mare” Suceava (prorectorul Ștefan Purici).
Asociația Cultul Eroilor Suceava a acordat medalii comemorative și diplome aniversare reprezentanților administrației publice locale, instituțiilor militare și civile, asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere, cadrelor militare active din instituțiile de forță, veteranilor din teatrele de operații, cadrelor didactice, oamenilor de cult și cultură, care contribuie la promovarea cultului eroilor.
Defilarea Gărzii de onoare a fost precedată de survolarea zonei de trei elicoptere ale Forțelor Aeriene Române, din cadrul Bazei 95 Aeriene “Alexandru Șerbănescu” Bacău.







“Mulțumirile noastre piloților elicopterelor care au dat onorul Grănicerului fălticenean și comandaților acestora care au făcut posibilă onorabila misiune (comandorul Ioan Mischie, comandorul Petrică Grozav, comandorul Virgil Iftodi, originar din Mălini, și comandorul Florin Olariu, fiu al Fălticenilor”, a transmis Asociația Cultul Eroilor Suceava.
Festivitățile de la Fălticeni s-au încheiat cu un program artistic al Grupului folcloric “Moldova” al Clubului Copiilor Fălticeni. Două poezii patriotice au fost rostite de elevi ai Colegiului Militar “Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.






Premergător evenimentului de sâmbătă, Biroul executiv al Asociației Cultul Eroilor Suceava a conferit, medalii comemorative și diplome aniversare veteranilor de război, în contextul manifestărilor dedicate sărbătoririi centenarului dezvelirii statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri Fălticeni.
Întâlnirile cu veteranii au avut loc vineri, 23 septembrie. Au fost onorați Ion Acatrinei, veteran de război, născut în anul 1927, din localitatea Hreațca, comuna Vulturești și Mihai Muscălița, veteran de război, născut în anul 1926, din localitatea Mălini, amândoi făcând parte, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, din trupele de rezervă ce urmau să fie trimise în campania din Vest, executând serviciul de pregătire premilitară destinat tinerilor, în care erau instruiți pentru misiuni de luptă. La Mălini, a fost oficiat un Trisaghion pentru eroi.
La Școala gimnazială din comuna Vulturești, conducerea asociației a înmânat diplome aniversare și medalii comemorative directorului unității de învățământ, Alexandru Vieru, și profesorului de istorie, Ioan Crăciun, pentru implicarea în activități de perpetuare a cultului eroilor în rândurile elevilor, în cadrul Cercului “Cultul Eroilor”.
În municipiul Fălticeni, a fost omagiat veteranul de război Iosif Popa, născut în anul 1921, care a luptat în al Doilea Război Mondial, atât în campania din Răsărit, cât și în cea din Vest, în trupele Vânătorilor de Munte, fiind rănit în luptele de la Marea de Azov.
Un alt veteran de război, din Al Doilea Război Mondial, Ștefan Țăranu, în vârstă de 99 de ani, din Petia, comuna Bunești, a primit medalia omagială și diploma aniversară cu ocazia simpozionului “Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești”, la sediul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni.




