În acest an s-au împlinit 104 ani de la Lupta de la Spătărești, iar sâmbătă, 24 septembrie 2022, se vor împlini 100 de ani de la dezvelirea monumentului “Grănicerul”, ridicat în memoria eroilor Regimentului 2 Grăniceri din Fălticeni.
Pentru a marca Centenarul monumentului “Grănicerul”, Asociația Cultul Eroilor Filiala Suceava, Primăria Fălticeni și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni organizează un program omagial în intervalul 22-24 septembrie.
Primele activități au avut loc joi, 22 septembrie, la sediul SMSJ Fălticeni. În biserica din curtea Școlii Militare a fost oficiată o slujbă de pomenire a militarilor căzuți la datorie în Lupta de la Spătărești și a personalităților acelor vremuri, apoi a fost depusă o jerbă de flori la placa memorială dedicată unui ofițer francez care și-a pierdut viața alături de soldații Regimentului 16 Fălticeni în timpul Primului Război Mondial.





Sala de conferințe a unității a găzduit simpozionul “Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești”. Evenimentul a fost deschis de comandantul Școlii Militare, colonelul Tudor Vladimirescu.
Au participat invitați din cadrul administrației locale, din partea Asociației Cultul Eroilor, cadre didactice de la unitățile de învățământ din Fălticeni, preoți, cadre militare și elevi jandarmi.
În cadrul conferinței au luat cuvântul: Dr. Vasile Demciuc – lector universitar doctor, la Facultatea de Istorie-Geografie din Suceava, profesorul universitar doctor Florin Pintescu – decan al Facultății de Istorie și Geografie al Universității “Ștefan cel Mare” Suceava și preotul Cătălin Simion. De asemenea, celor prezenți le-a fost prezentat un studiu detaliat despre monumentul grănicerului, lucrare aparținând colonelul dr. Ilie Nuțu.
Dintre invitați au avut intervenții: primarul Cătălin Coman, deputatul Mirela Adomnicăi, generalul de brigadă (în rezervă) Ion Burlui – președintele Asociației Cultul Eroilor Suceava și inspectorul șef al IJJ Suceava, generalul Ionel Postelnicu – fost comandant al SMSJ Fălticeni.
Cu prilejul manifestărilor din această săptămână sunt conferite diplome aniversare, medalii comemorative și insigne oamenilor de cultură, cadrelor didactice, reprezentanților administrației publice locale, cadrelor militare active și în rezervă și urmașilor veteranilor de război, pentru susținerea activităților de cinstire a eroilor neamului.

În cadrul simpozionului, un moment aparte a fost întâlnirea cu veteranul de război Ștefan Țăranu, din localitatea Petia, comuna Bunești, ajuns acum la vârsta de 99 de ani. Fost militar al Regimentului 16 Infanterie, el a luptat în al Doilea Război Mondial. Ștefan Țăranu a trecut în rezervă în anul 1946, iar de atunci nu a mai revenit la unitatea din Fălticeni, până la întânirea de joi, 22 septembrie 2022.
Venerabilul veteran a primit diploma și medalia omagială dedicată centenarului monumentului “Grănicerul”, o plachetă de onoare din partea Școlii Militare și Ordinul “Crucea Bucovinei” din partea Înalt Prea Sfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.


Vineri, 24 septembrie, Asociația Cultul Eroilor Suceava va decora mai mulți veterani de război, iar pe 24 septembrie, după cum am mai anunțat, va avea loc ceremonia militară și religioasă, cu defilarea elevilor militari de la Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, în acordurile fanfarei militare de la Iași. Cu acest prilej, zona monumentului va fi survolată de aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
Premergător acestei eveniment, în cursul zilei de joi, două elicoptere au survolat zona amintită, în cadrul unei repetiții pentru momentul de sâmbătă, 24 septembrie.


Galerie foto – Fălticeni Online