Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a prezentat în această săptămână Hărțile de Hazard și de Risc la Inundații actualizate.

Hărțile, care sunt accesibile oricărei persoane interesate, constituie un instrument esențial pentru managementul integrat al riscului la inundații deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecția la inundații, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor și pentru a preveni și evita noi riscuri la inundații.

Pentru a oferi acces la aceste informații importante privind riscul la inundații, hărțile sunt acum disponibile pe noul site web www.inundatii.ro, creat în cadrul Proiectului RO-FLOODS. Un Vizualizator Web GIS ușor de utilizat va permite vizualizarea diferitelor hărți de hazard și de risc, inclusiv a hărților realizate pentru primul ciclu în 2014. Pe site-ul web www.inundatii.ro există o secțiune cu întrebări și răspunsuri referitoare la hărți, precum și informații și instrucțiuni suplimentare cu privire la modul de utilizare a Vizualizatorului Web GIS pentru a explora hărțile.

Hărţile au fost realizate, cu sprijinul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS”, cod SIPOCA 734 / cod MySMIS 130033 implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de lider de proiect și Administrația Națională „Apele Române”, în calitate de partener.

Schimbările climatice sunt într-o continuă dinamică și de aceea trebuie să fim pregătiți pentru toate efectele lor. Apa este o resursă vitală pentru populație dar, în același timp, poate fi și un risc pentru comunități atunci când se produc inundații necontrolate. Hărțile de hazard și de risc la inundații nu vor impiedica  producerea acestor fenomene, însă vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărțile sunt, în sine, niște instrumente care vor ghida autoritățile atât în ceea ce privește investițiile în lucrări de apărare împotriva inundațiilor dar, mai ales, în planificarea urbană care va ține cont de zonele cu risc la inundații. Toate statele europene își actualizează aceste hărți, mai ales că inundațiile au început să apară și în zone în care nu au fost niciodată înregistrate astfel de fenomene. Hărțile României au fost elaborate de 200 de specialiști naționali și internaționali și sunt pasul cel mai important spre a avea, de la anul, și planuri de management care să ajute la reducerea riscului la inundații în zonele expuse din țara noastră”,  a declarat Barna TÁNCZOS, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Hărțile de hazard și de Risc la Inundații au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar în luna septembrie 2022 au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă și înaintate către Comisia Europeană.

Versiunile preliminare ale hărților, elaborate în cadrul Proiectului RO-FLOODS, au fost încărcate într-un Vizualizator Web GIS pentru a fi analizate și validate de experții din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă și ai părților interesate – instituții selectate, precum primării și alte organizații locale și regionale. În total, peste 900 de experți au primit accesul necesar pentru a putea analiza hărțile și pentru a putea identifica zonele în care evaluarea trebuie reluată și îmbunătățită de experții în modelare.

Doar pentru acest an,  6.000.000 de lei au fost alocați pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure afectate de inundaţii cât şi fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren şi fenomenele meteorologice deosebite – vânt puternic, grindină, viituri etc.

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: